Το μέγεθος του Facebook σε… απλούς αριθμούς
June 18, 2018
Ρεκόρ πωλήσεων στα βιομηχανικά ρομπότ το 2017
June 20, 2018

Έτσι πουλούν τα προσωπικά μας δεδομένα οι συμμορίες του ίντερνετ

Οι χάκερ καραδοκούν και χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που βρίσκεις μέσω μιας απλής αναζήτησης ώστε να πουλούν και να αγοράζουν ανοιχτά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, passwords και διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, όπως καταλήγει η μεγάλη μελέτη της Cifas.

Ακόμα και δημόσια chat forums επιστρατεύουν οι κυβερνοεγκληματίες για να ανταλλάζουν τις πληροφορίες τους, επιτρέποντας στους απατεώνες να ανοίγουν πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά μας.

Η γνωστή εταιρία ηλεκτρονικής ασφάλειας Cifas λέει πως το παράνομο εμπόριο των δεδομένων μας έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, καταγράφοντας αύξηση της ηλεκτρονικής αυτής κλοπής της τάξης του 125% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Κάπου 500 παραβιάσεις βλέπει να γίνονται τη μέρα και αγόρασε μάλιστα πλήρεις λίστες με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών έναντι 161 λιρών (183 ευρώ) το κομμάτι. Όσο για πληροφορίες μεμονωμένων πιστωτικών καρτών, αυτές κοστίζουν 56,50 λίρες (64,3 ευρώ), ενώ για να αποκτήσεις δεδομένα διαβατηρίων και ταυτοτήτων χρειάζεσαι 40 λίρες (45,5 ευρώ).

Τις πληροφορίες αποκτούν με το αζημίωτο οι απατεώνες για να εκδίδουν δάνεια στο όνομά μας ή να κάνουν συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών, αρπάζοντας όσα προλάβουν.

shutterstock_640178812

Μας λέει μάλιστα πως μια περιήγηση στα γνωστότερα και δημοφιλέστερα chat forums αποκαλύπτει πόσο εύκολο είναι να βρεις και να αγοράσεις προσωπικές πληροφορίες για κάποιον. Φτάνει να χτυπήσεις στη μηχανή αναζήτησης τους όρους που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες (και δεν θα αναφέρουμε φυσικά) για να σε κατευθύνει σε ανοιχτές συζητήσεις όπου διαφημίζουν ελεύθερα την πώληση κλεμμένων προσωπικών δεδομένων, μας λέει η Cifas πάντα.

Η οποία έκανε τα πάντα χωρίς υποκλοπές, με απλές αναζητήσεις και μόνο στο ίντερνετ. Και για κάποιους βρήκε μάλιστα πλήρη οικονομικά στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, έχοντας στα χέρια της όλα όσα χρειάζονται για νομιμότατες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η νομική φίρμα που ειδικεύεται στο οικονομικό έγκλημα Tenet Compliance and Litigation, στο φως των αποκαλύψεων της Cifas, ζήτησε να απενεργοποιηθούν αμέσως τέτοια forums, λέγοντας πως οι πάροχοι σέρβερ έχουν «ηθική υποχρέωση να ορθώσουν ανάστημα και να κάνουν κάτι».

Το Research Institute in Science of Cyber Security επιβεβαίωσε τα εξαγόμενα της μελέτης της Cifas, ισχυριζόμενο πως η αγοραπωλησία τέτοιων προσωπικών δεδομένων γίνεται αποκλειστικά με κακόβουλους σκοπούς κατά νου…

Πηγή: newsbeast.gr