DIY με El Deco: Πασχαλινά στεφάνια
March 25, 2018
Super spring offers στα καταστήματα WIND
March 26, 2018

Γερμανικά πυρά στο Facebook για την κακή χρήση των δεδομένων

Έντονη κριτική στο Facebook ασκεί η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την καταχρηστική εκμετάλλευση των δεδομένων του, την οποία γνώριζε αλλά δεν σταμάτησε.

«Εάν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε  να το σταματήσει αμέσως» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ στη Süddeutsche Zeitung.

«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica» λεέι η Μπάρλεϊ.

Η βρετανική εταιρεία είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook. Σκοπός αυτών των στοιχείων ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μπάρλει κάλεσε τον αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Άλεν, στο υπουργείο. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τη βιομηχανία του διαδικτύου, λέει η υπουργός Δικαιοσύνης σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Όπως είπε χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών.

Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της  Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ προσπάθησε χθες με πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον βρετανικό τύπο να δικαιολογηθεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Η πίεση στην εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς και η ΕΕ θέλει επίσης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Facebook . «Βλέπουμε στο σκάνδαλο των δεδομένων μια  απειλή για τη δημοκρατία, τη δημοκρατική πολυφωνία» δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες . «Είμαι τρομαγμένη» πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος.  Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβιάσει το «ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών» για να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του θεμιτού  πολιτικού ανταγωνισμού» πρόσθεσε.

Το Facebook βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του,γράφειο η SZ και προσθέτει: «Η υπεξαίρεση δεδομένων από την Cambridge Analytica σηματοδοτεί μια καμπή για την αυτοκρατορία του Ζάκεμπεργκ».

Πηγή: newsbeast.gr