Τα chopsticks «δημιουργήθηκαν» πριν περίπου 4.000-5.000 χρόνια στην Κίνα, με τις «πρώτες εκδόσεις» να είναι κάτι σαν ξυλαράκια που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα (ιδανικά για κατσαρόλες γεμάτες ζεστό νερό ή λάδι) που πιθανότατα ήταν φτιαγμένα από κλαδιά. Ενώ είναι δύσκολο να εντοπίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, φαίνεται ότι άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζια σκεύη γύρω στο 400 με 500 ΜΧ.
Ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή ήταν η πληθυσμιακή έκρηξη σε όλη τη χώρα, με συνέπεια οι πόροι, ιδιαίτερα για το μαγείρεμα να γίνουν απίστευτα σπάνιοι. Έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να κόβουν τις τροφές τους σε μικρά κομμάτια, ώστε να μαγειρεύονται γρηγορότερα.
Τα κομμάτια φαγητού που πλέον ήταν σε μέγεθος μπουκιάς, κατέστησαν άνευ αντικειμένου τα επιτραπέζια μαχαίρια, καθώς δεν υπήρχε και τίποτα να κόψουν, και την ίδια στιγμή έκαναν ιδανική την χρήση chopsticks, τα οποία ήταν και από φθηνά υλικά και πολύ εύκολο να παραχθούν. Έτσι, μια τάση γεννήθηκε!
Επίσης, η μείωση της δημοτικότητας του μαχαιριού, σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να αποδοθεί και στις διδασκαλίες του Κομφούκιου, ο οποίος ήταν χορτοφάγος. Πίστευε ότι τα μαχαίρια δεν ήταν κατάλληλα για το φαγητό. Και όπως αποδίδεται στον ίδιο:
«Ο αξιότιμος και ορθός άνθρωπος μένει μακριά τόσο από το σφαγείο όσο και από την κουζίνα. Και δεν επιτρέπει κανένα μαχαίρι στο τραπέζι του.»
Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύεται ότι τα κινέζικα chopsticks είναι παραδοσιακά χωρίς μύτη στην άκρη τους, και συνεπώς κακή επιλογή για να προσπαθήσει κανείς να καρφώσει το φαγητό του, όπως με ένα πιρούνι.
Μέσα σε περίπου ένα αιώνα, τα chopsticks είχαν μεταναστεύσει και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και το Βιετνάμ. Μία σαφής διαφορά μεταξύ των ιαπωνικών και των κινεζικών chopsticks ήταν ότι τα ιαπωνικά κατασκευάζονταν από ένα και μόνο κομμάτι μπαμπού που ενωνόταν στη βάση. Επιπλέον, τα ιαπωνικά chopsticks αρχικά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για θρησκευτικές τελετές. Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, τα chopsticks παρέμειναν δημοφιλή και στις δύο χώρες και είναι ακόμα τα πρώτα σε προτίμηση.
Ενώ τα πρώτα chopsticks ήταν τις περισσότερες φορές από κάποιο φθηνό υλικό, όπως το μπαμπού, αργότερα και συγκεκριμένα στις περιόδους των κινέζικων δυναστειών, χρησιμοποιούνταν μερικές φορές και ασημένια chopsticks, προκειμένου να αποτρέψουν την τροφική δηλητηρίαση. Πως; Πίστευαν ότι τα ασημένια σκεύη θα μαυρίσουν αν έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε απειλητική για τη ζωή τοξίνη. Δυστυχώς βέβαια, για αυτούς που ασχολούνταν με την πρακτική αυτή, το ασήμι δεν γινόταν μαύρο όταν άγγιζε ουσίες παρόμοιες με κυάνιο, αρσενικό ή άλλα δηλητήρια. Ωστόσο, σίγουρα αλλάζει χρώμα, αν αγγίξει σκόρδο, κρεμμύδι ή χαλασμένα αυγά – τα οποία απελευθερώνουν υδρόθειο, το οποίο αντιδρά με το ασημί, με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα!
Για όποιον έχει δυσκολία να τρώει ρύζι με chopsticks, μπορεί να έχει αναρωτηθεί γιατί κάποιος να τα επιλέξει. Ίσως ένα από τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν, όπως το κουτάλι, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Αλλά βλέπετε, στην Ασία, το ρύζι είναι μικροί και αρκετά κολλώδεις κόκκοι. Ως εκτούτου, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί μια μάζα που μπορεί να χειριστεί κανείς άνετα με chopsticks. Σε αντίθεση, οι δυτικοί τρώνε μακρύκοκκες ποικιλίες ρυζιού, συχνά χωρίς επεξεργασία, που είναι πιο σπυρωτό και δεν κολλάει και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η χρήση των chopsticks.
Bonus Facts: