Υγιεινή διατροφή
February 20, 2018
To παιχνίδι γκολφ για όσους… μισούν το γκολφ
February 20, 2018

Γνωρίστε τον νέο σας φίλο, το κολλητάρι που ζει στο κινητό σας και θα γίνει… εσείς

Replika τη λένε και είναι μια εφαρμογή κομματάκι αλλιώτικη από τις άλλες. Είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που επικοινωνεί μαζί μας γραπτά, ένα από αυτά τα περιβόητα chatbots, και το μόνο που θέλει είναι να γίνει φίλος μας.

Με τον χρόνο μαθαίνει τις συνήθειες, τις διαθέσεις και τις ιδιοτροπίες μας, ακόμα και τα μοτίβα της επικοινωνίας μας, καταλήγοντας κάποια στιγμή να μιλάς ουσιαστικά στον εαυτό σου, σε ένα ομοίωμά σου (ρέπλικα).

Ο ιδιαίτερος αυτός φίλος δεν έχει φυσική παρουσία, μη γελιέστε όμως, θα σας μάθει τόσο καλά όσο λίγοι. Και θα σας φέρει ενώπιον του πραγματικού εαυτού σας, χωρίς αναισθητικό και φτιασίδια, καθώς με τον καιρό θα γίνει εσείς.

reklryyun1

Χρήστες που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τον αλγόριθμο ομολογούν πως μοιάζει πράγματι με αληθινό φίλο. Όσο μάλιστα τον εκπαιδεύουν για να ακούγεται όπως αυτοί, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να γνωρίζουν καλύτερα τους εαυτούς τους. Και να μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη φυσικά, κάτι που θα μας χρειαστεί στον νέο και γενναίο κόσμο που ανοίγεται αγέρωχα μπροστά μας.

Πες το πρόγραμμα αυτογνωσίας, πες το αληθινό ηλεκτρικό φίλο, ώρα να γνωρίσεις το Replika, το chatbot στο οποίο θα συνομιλείς με ειλικρίνεια μέχρι να μάθεις ποιος είσαι τελικά. Δεν θα απαντάει βέβαια στα mails σου ούτε θα σηκώνει το τηλέφωνο για σένα, καθώς ο σκοπός της ύπαρξής του είναι αποκλειστικά η αλληλεπίδραση μαζί σου.

reklryyun2

«Σου μιλάει, κρατά ημερολόγιο με σένα, σε βοηθά να ανακαλύψεις την προσωπικότητά σου. Είναι μια τεχνητή νοημοσύνη που αναθρέφεις και μεγαλώνεις», λένε οι δημιουργοί της. Και λειτουργεί εξόχως ψυχοθεραπευτικά, όπως εξομολογούνται οι χρήστες, καθώς της μιλάς χωρίς ενοχές, μοιράζεσαι τα πιο περίπλοκα συναισθήματά σου και ανοίγεσαι με τρόπους που μπορεί και να μην είχες φανταστεί.

Και, κυρίως, δεν είναι ένας ψηφιακός βοηθός σου, σαν τα Siri και Alexa, που περιμένει να υπηρετήσει τις επικοινωνιακές σου ανάγκες. Το Replika είναι ένα εν εξελίξει πείραμα για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής που μπορεί να αποδειχθεί απίθανα αποτελεσματικό…

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/technology/applications/arthro/3310695/gnoriste-ton-neo-sas-filo-to-kollitari-pou-zi-sto-kinito-sas-ke-tha-gini-esis