Φυτά
Φυτά που φιλτράρουν τα δηλητήρια στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους
August 25, 2015
Απευθείας αγορές από τα αποτελέσματα της Google!
September 16, 2015

Ευρυαγγείες: πώς θα τις αναγνωρίσω και πώς θα τις αντιμετωπίσω;

ευρυαγγείες

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία του δέρματος. Είναι, επίσης, γνωστές και ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» ή και ως «σπασμένα αγγεία».


Κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους, όμως, είναι πιο συχνή στα πόδια. Υπολογίζεται πως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμφανίσει ευρυαγγείες, ενώ με την πάροδο της ηλικίας αυτό το ποσοστό αυξάνει περισσότερο και μπορεί να ξεπεράσει και το 80%, συχνότητα εμφάνισης η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή.

Αίτια εμφάνισης ευρυαγγειών

Τα αίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη.  Θεωρείται πως είναι παρόμοια με των κιρσών, αν και οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή και φυσικά αίτια (όπως τοπικοί μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές) μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση τους.

Πώς θα αναγνωρίσω τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, σε αντίθεση με τους κιρσούς, αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.   Ενδέχεται, ωστόσο, και να συνδέονται με μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως:

  • κνησμός
  • αίσθημα καψίματος
  • αίσθημα βάρους
  • ελαφρύ πόνο

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής αναφέρει πιο έντονα συμπτώματα, αυτά δεν θα πρέπει να αποδίδονται στην ύπαρξη των ευρυαγγειών και μόνον, αλλά οφείλουμε να αναζητήσουμε την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται.

Η διάγνωση των ευρυαγγειών είναι εύκολη. Όμως η κλινική εξέταση δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. Επίσης, είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης, τουλάχιστον, του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 -15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας των ευρυαγγειών. Υπάρχουν πλέον αρκετά βοηθήματα, ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Το πιο κλασικό ήταν ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την  αξία του. Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανοσκόπησης, όπως την χρησιμοποιεί η συσκευή VeinLite. Με τη μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τις τροφοφόρες φλέβες των ευρυαγγειών, ώστε η θεραπεία μας να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική. Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων  βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του αρχή λειτουργίας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για την θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η μέθοδος της σκληροθεραπείας. Η σκληροθεραπεία είναι μια καταξιωμένη μέθοδος και πρωτοεμφανίστηκε, τουλάχιστον πριν 200 χρόνια. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας, με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμα της, ώστε με τη πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Τα σημερινά φάρμακα  έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. Παρά τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανηθεί για την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας , όπως LASER , IPL κτλ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας
Αγγειοχειρουργός

www.veincenter.gr