Τι είναι η Έξυπνη Ταπετσαρία και τι μπορεί να κάνει για σας
February 17, 2018
Τι είναι ο κβαντικός υπολογιστής και πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας
February 17, 2018

Με μια selfie γιορτάζει το ρομποτικό όχημα Opportunity τις 5.000 μέρες του στον Άρη

Πέντε χιλιάδες μέρες έκλεισε στον Άρη το ρομποτικό ρόβερ της NASA «Opportunity», το οποίο που κινείται με ηλιακή ενέργεια στην επιφάνεια του πλανήτη, όπου κάνει γεωλογικές έρευνες.

Ο Ήλιος ανέτειλε σήμερα για 5.000η μέρα πάνω από το όχημα, το οποίο «γιόρτασε» το όρόσημο με μια selfie.

«5.000 ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον Άρη» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του «Opportunity» Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η αρειανή μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από τη γήινη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Το «Opportunity» έφτασε στον «κόκκινο πλανήτη» στις 25 Ιανουαρίου 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόνο 90 αρειανές μέρες. Η NASA δεν περίμενε ότι το ρόβερ θα επιβίωνε 5.000 αρειανές μέρες – και συνεχίζει!

Σήμερα ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Εντέβορ». Στην περιοχή αυτή το ρόβερ μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον γειτονικό πλανήτη έχει ερευνήσει έως τώρα.

Για να φθάσει εκεί από την αρχική τοποθεσία της προσεδάφισής του, το «Opportunity» έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχει στείλει στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες, που όλες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Πηγή: newsbeast.gr