Αpp που ελέγχει την αναπνοή σώζει ζωές
January 12, 2019
Το ρομπότ που θέλει να κάνει τον άνθρωπο… πανίσχυρη μηχανή
January 14, 2019

Με χρήση γεωθερμίας ξεπαγώνουν τα πεζοδρόμια στο Καρπενήσι

Η γεωθερμία είναι μια τεχνολογία που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, αν και διαθέτει δύο βασικά πλεονεκτήματα: έχει θετικό οικολογικό πρόσημο, είναι οικονομική και είναι αρκετά αποτελεσματική, καθώς η Γη έχει ίδια θερμοκρασία ασχέτως καιρικών συνθηκών.

Τους παράγοντες αυτούς αξιοποιεί ο δήμος Καρπενησίου, προκειμένου να ξεπαγώνουν τα πεζοδρόμια, ειδικά τώρα, που οι καιρικές συνθήκες από την αρχή του 2019 είναι ιδιαίτερα «άγριες».

Η τεχνολογία αυτή «μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους δημότες μας άνετη διέλευση στο κέντρο της πόλης», τόνισε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ενώ περιέγραψε πως έχει υλοποιηθεί ένα τεχνικό έργο, που με ένα ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης δεν επιτρέπει τον σχηματισμό πάγου σε πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης.

Δημότες και επισκέπτες του «πρώτου χειμερινού προορισμού της χώρας» -όπως χαρακτήρισε τον δήμο του ο κ. Σουλιώτης- απολαμβάνουν «μια έκταση πεζοδρομίων με μήκος περί τα 1.200 μέτρα χωρίς πάγο, σε συνθήκες παγετού, χάρη στο συγκεκριμένο τεχνικό έργο, που εκμεταλλεύεται τις θερμοκρασίες και τα νερά που… κρύβει το υπέδαφος».

«Δεν κάναμε κάτι μαγικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Καρπενησίου. «Αξιοποιήσαμε τη γεωθερμία, κάνοντας 18 γεωτρήσεις των 100 μέτρων σε βάθος στο κέντρο της πόλης, σε σημείο στο οποίο, πάνω από τις εγκαταστάσεις της γεωθερμίας, διαμορφώσαμε και χώρο στάθμευσης», περιέγραψε. Για να εξηγήσει πως με αυτήν την τεχνολογία είναι εφικτό να μένουν χωρίς πάγο και χιόνι πεζοδρόμια «μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτι από το μηδέν», όταν και ενεργοποιείται η μηχανολογική υποδομή.

Με τις εγκαταστάσεις λοιπόν που λειτουργεί ο δήμος Καρπενησίου, το νερό που υπάρχει ήδη στο υπέδαφος «στους τέσσερις βαθμούς θερμοκρασίας» ,αποστέλλεται «στα 100 μέτρα βάθος», όπου θερμαίνεται και «επιστρέφει σε μια θερμοκρασία 15 με 16 βαθμούς», κάτι που -όπως εξήγησε ο κ. Σουλιώτης- γίνεται με ελάχιστο κόστος για τον δήμο.

Στη συνέχεια δε, το θερμό με τη βοήθεια της γεωθερμίας νερό διοχετεύεται σε μια αντλία θερμότητας «όπου με τη βοήθεια και ηλιακών πάνελ φτάνει στους 25 βαθμούς», για να καταλήξει σε 1.200 μέτρα πεζοδρομίων, τα οποία απαλλάσσονται έτσι από το χιόνι και, κυρίως τον πάγο.

«Το αποτέλεσμα είναι όλα να είναι λευκά και παγωμένα, αλλά αυτή η διαδρομή, πλάτους ενός μέτρου, να αποτελεί μια ασφαλή διάβαση σε ένα στεγνό πεζοδρόμιο», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης της Στερεάς Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το συγκεκριμένο γεωθερμικά αυτοκαθαριζόμενο από πάγο πεζοδρόμιο, είναι και τμήμα μιας ευρύτερης ανάπλασης που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης, ανάπλασης που μάλιστα έλαβε μια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους», μιας «Ολυμπιάδας» της Αρχιτεκτονικής, που έγινε στη Σεούλ το 2017. Το βραβείο δόθηκε στον τομέα που ονομάζονταν «Public Space – Δημόσιος Χώρος».

Πηγή: newsbeast.gr