22 Οκτωβρίου έρχονται οι συνδρομές στο Youtube!!
October 20, 2015
cpu intel
Νέα γενιά επεξεργαστών από την Intel
October 20, 2015

Μύθοι Τεχνολογίας!

Το άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης σβήνει τα αρχεία για πάντα;

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν αδειάσουν τον κάδο ανακύκλωσης (trash-recycle bin), σβήνουν τα αρχεία τους ολοκληρωτικά. Τίποτε δε θα μπορούσε να απέχει πιο πολύ από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα ούτε η Γρήγορη Διαμόρφωση (Quick Format) δε σβήνει τα αρχεία μας από το δίσκο. Και ακόμη και Πλήρης Διαμόρφωση (Full Format) δεν τα σβήνει ολοκληρωτικά. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που μας βοηθούν στην επανάκτησή τους. Και δεν είναι και κάτι εξειδικευμένο η χρήση τους. Κάποιος που έχει μια κάποια εξοικείωση με τους υπολογιστές μπορεί να το κάνει.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μαγνητικά ίχνη και εγγραφές των αρχείων μας παραμένουν στο δίσκο μας και μετά το σβήσιμο. Η λειτουργία διαγραφής (άδειασμα κάδου, διαμόρφωση κλπ), το μόνο που σβήνει είναι ο πίνακας περιεχομένων (fat aloccation table FAT) του δίσκου που λέει το πού βρίσκεται το κάθε αρχείο έτσι ώστε το λειτουργικό να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Σβήνεται ο πίνακας και φαίνεται να σβήνονται τα αρχεία. Τα αρχεία όμως είναι εκεί και περιμένουν το κατάλληλο λογισμικό που θα τα ανακτήσει. Η μόνη περίπτωση να μην μπορούν να διαβαστούν, είναι να γραφτούν καινούρια στοιχεία επάνω στα παλιά (εφόσον ο χώρος φαίνεται κενός, το λειτουργικό γράφει από πάνω). Σ’ αυτή την περίπτωση τα παλαιά δεδομένα όντως χάνονται καθώς έχουν καλυφθεί από τα νέα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα δεδομένα σας είναι εκεί, οπότε, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα διαγράψατε, πρέπει να κάνετε Ασφαλή Διαγραφή (Secure Erase) στο δίσκο σας. Σε αυτή την περίπτωση το λειτουργικό σβήνει το δίσκο και ταυτόχρονα γράφει ψευδή δεδομένα που δε φαίνονται πάνω στα παλιά ώστε να μη μπορούν να ανακτηθούν.

Πηγή: ired.gr