Νεπάλ.. Ένα περίεργο ταξίδι, σίγουρα όχι από τις πρώτες επιλογές κάποιου, όχι μόνο για το γεγονός ότι δεν είναι από τους πιο διαφημισμένους προορισμούς των ταξιδιωτικών πρακτορείων, αλλά κυρίως γιατί είναι μία χώρα για την οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα.
Εντάξει, όλοι ξέρουν πάνω κάτω που είναι, αλλά αν ρωτήσεις ένα χαρακρητιστικό, ή έστω τι φυλής άνθρωποι ζουν εκεί, θα ακούσεις οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς: κάποιοι λένε ότι έχει Ινδούς, άλλοι Κινέζους, (οι «έξυπνοι» ότι έχει Νεπαλέζους – ναι ρε μεγάλε, μας φώτισες) αλλά τελικά κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Τι έχει άξιο λόγου το Νεπάλ; Επίσης μούγγα, (ή στην καλύτερη «αρρώστιες» να πει κάποιος). Λοιπόν έχει και από αυτές φυσικά, αλλά τελικά όποια εντύπωση και να διαμορφώσει κανείς, ακόμα και μετά από ψάξιμο στα διαδίκτυα κλπ, είναι λάθος. Είναι λάθος γιατί πρόκειται για έναν τόσο μη αναμενόμενο και όμως τόσο ανθρώπινο κόσμο, πού δεν μπορείς να το αντιληφθείς μέσα από ηλεκτρονικές φωτογραφίες ή από τις λίγες πραγματικές διηγήσεις.
Θα ξεκινήσω πρώτα όμως με το γιατί δεν είναι τόσα πολλά γνωστά για τη χώρα αυτή, ειδικά σε ότι αφορά το τουριστικό της προφίλ. Η χώρα έχει αρκετά σημαντικά να επιδείξει για τον ταξιδιώτη, με βασικό όλων τον δρόμο προς την οροσειρά των Ιμαλαΐων και πιο συγκεκριμένα φυσικά στο Έβερεστ. Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την πύλη των βασικών δρόμων προς την κορυφή του κόσμου, αλλά… μέχρι εκεί
Όχι δεν τέλειωσα μην χαίρεστε… μέχρι εκεί για περίπου όλα τα χρόνια μέχρι πριν περίπου καμία 10ρια το πολύ χρόνια. Πριν από αυτό το διάστημα η χώρα ήταν σχετικά κλειστή, αδύνατο να την επισκεφτεί ο μέσος τουρίστας, όχι λόγω της ακρίβειας φυσικά ( τα πάντα είναι πάμφθηνα μέχρι αηδίας) άλλα λόγω των πολιτικών συνθηκών και της πολύ κλειστής και ελεγχόμενης κοινωνίας. Για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι το 1950 το Νεπάλ είχε εντελώς κλειστά τα σύνορά του, φοβούμενο πιθανή προσπάθεια εμπλοκής των Άγγλων στα εσωτερικά του θέματα, όπως συνέβαινε εκείνη την περίοδο στη γειτονική Ινδία. Από το 1991 που πρωτογίνοτναι ελεύθερες εκλογές υπάρχει πολιτική αστάθεια με κορύφωση έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο από το 1995. Από το 2005 που έληξε, η χώρα έχει πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα όλων των παραπάνω να μην είναι ένας εύκολος προορισμός, ακόμα και από το 2005 που άρχισε να είναι πιο φιλική προς τους ξένους. (Σημ 1: Θυμίστε μου σε επόμενο άρθρο να σας πω λίγα πράγματα για την λεγόμενη Βασιλική Σφαγή)
Και λοιπόν; Θα σου πω.. είναι από τις λίγες χώρες που μπορούν και έχουν πλέον ευπρεπείς τουριστικές ανέσεις σε συνδυασμό όμως με αυτό που λείπει από οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο προορισμό, την αυθεντικότητα. Είναι από τα λίγα μέρη που μπορείς να δεις ανθρώπους ακριβώς όπως ζουν, πού είναι πραγματικοί και ειλικρινείς μαζί σου, που δεν υπάρχει ωραιοποίηση για χάρη του τουρισμού και λαμπερό ψέμα να κρύβει το σκατό. Εδώ θα δεις και το σκατό, θα δεις όμως κάτι που είναι αυτό που είναι, πλούσιο στη απλότητά του, και αγνό μέσα στην όποια βρομιά του. Αυτό είναι και ο πρώτος και βασικός λόγος που πρέπει κανείς να ταξιδέψει, εάν έχει την επιλογή, στην χώρα αυτή.
Δεύτερος λόγος; Η ασφάλεια.. Είναι περίεργο που μία όχι και τόσο τουριστική χώρα είναι και ασφαλής; Όχι Στην αρχή και εγώ πίστευα ότι επρόκειτο για ένα επικίνδυνο ταξίδι (ομολογώ φανταζόμουν τύπους απατεωνίσκων, εγκληματικότητα κλπ), Καμία σχέση. Ανθρώποι φιλικοί, ευγενικοί, αντιμετωπίζουν τους ξένους με ένα ιδιαίτερο σεβασμό – τον σεβασμό που αξίζει να αποδίδουμε στο άγνωστο, πιθανώς – που δε καμία περίπτωση δεν θα σε κάνουν να νιώσεις ανασφάλεια και φόβο.
Τρίτος λόγος; Ένα πολύ προσιτό οικονομικά ταξίδι, είτε πας μόνος σου ή με κάποιο γκρουπ (να αποκαλύψω ότι είναι από τους λόγους που επέλεξα να πάω, με κοστολόγιο 3 φορές χαμηλότερο από λαοπρόβλητους προορισμούς που και λιγότερο ενδιαφέρον έχουν τελικά) αξίζει πραγματικά να το ψάξεις, καθώς τελικά σου κοστίζει όσο ένα ταξίδι σε ελληνικό νησί.
Τέταρτος λόγος; Το τι θα δείτε. Από σπάνιες σ εμάς εικόνες καθημερινότητας, ανθρώπους των παραμυθιών, συνήθειες και ήθη που πραγματικά «δεν υπάρχουν», το Έβερεστ, την γενέτειρα του Βούδα, τους Ινδουιστικούς ναούς, την λίμνη στο οροπέδιο ψηλά στα βουνά (που θα κάνεις και para gliding αν έχεις τα τέτοια) το φαγητό, την Παγόδα της Ειρήνης μετά από ανηφόρες και πεζοπορίες, ανάμεσα στην ομίχλη των βουνών, το κάψιμο των νεκρών και την αίσθηση που δεν φαντάζεσαι ότι σου φέρνει.. και τα πολλά άλλα, τα καλά και τα κακά που δεν θα ζήσεις πουθενά άλλου… Πιθανώς να σας πω γι αυτά σε άλλο άρθρο, αλλά για τώρα πάρτε μερικές εικόνες διάσπαρτες που κατάφερα να κρατήσω.