Τσεκ απ στην υγεία μας
February 20, 2018
Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από χαρτόκουτα
February 21, 2018

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της αγάπης

Τι είναι αυτό που μας κάνει να λάμπουμε; Οι ορμόνες της αγάπης, λένε τώρα οι επιστήμονες. Μπορεί να τρώμε υγιεινά, να είμαστε πιστοί στο ραντεβού για το τσεκ απ μας κάθε χρόνο, μπορεί επίσης στα ραφάκια του μπάνιου μας να έχουμε τις καλύτερες κρέμες και στην ατζέντα μας τα τηλέφωνα των πιο διάσημων πλαστικών χειρουργών, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τις αντιγηραντικές ιδιότητες της αγάπης.

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν πώς η δύναμη της αγάπης και οι ορμόνες που σχετίζονται με αυτή έχουν επίδραση στη μακροζωία και στην ομορφιά μας. Η φωτεινότητα του προσώπου μας που εκφράζει μια εσωτερική γαλήνη, μια ηρεμία και μια αυτοπεποίθηση όποια και αν είναι η ηλικία μας έχει να κάνει σε έναν μεγάλο βαθμό με την αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε. Η ύπαρξη αγάπης στη ζωή μας από όπου και αν προέρχεται διεγείρει όλες τις αντιγηραντικές ορμόνες και προκαλεί μαγικές χημικές αντιδράσεις οι οποίες κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές και νεανικό από μέσα προς τα έξω. Η νέα τάση λοιπόν είναι η έμφαση να δίνεται και σε αυτό το πεδίο και όχι μόνο στη μάχη με τις ρυτίδες. Επίσης σύμφωνα με μελέτες η αγάπη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για κάποιον ώστε να ζήσει περισσότερο, σε αντίθεση με την έλλειψή της, η οποία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. 

Το καλύτερο αντιοξειδωτικό

Η αγάπη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό βοηθώντας στην προστασία μας από την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Οσο περισσότερη αγάπη δίνουμε και παίρνουμε μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τόσο περισσότερες αντιγηραντικές ορμόνες έχουμε, οι οποίες συμβάλλουν και στην προστασία μας από ασθένειες φθοράς όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η κατάθλιψη. Εκτός όμως από αντιοξειδωτικό η αγάπη λειτουργεί και ως αγχολυτικό και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ευτυχία που νιώθουμε όταν αγαπάμε αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, που παράγονται κυρίως στην υπόφυση και τον υποθάλαμο. Αποτελούν την κύρια ομάδα των ενδογενών οπιοειδών και όταν συνδέονται με ειδικούς νευροϋποδοχείς μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα. Οι ενδορφίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στην καλή ψυχολογική μας κατάσταση, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστάσεις στρες, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν τη μνήμη. 

Ωκυτοκίνη: στηρίζει τη συναισθηματική μας υγεία

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης και της γαλουχίας, αφού παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου με σκοπό να ενισχύσει τη σχέση της μητέρας με το μωρό. Πρόκειται για μια ορμόνη βασική για τη συναισθηματική μας υγεία. Η παραγωγή της μας ανεβάζει ψυχολογικά, μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και παράλληλα προάγει το αίσθημα της οικειότητας και της απόλαυσης. Με άλλα λόγια, θέτει τις βάσεις είτε για να δημιουργήσουμε νέους συναισθηματικούς δεσμούς είτε για να εμβαθύνουμε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πειράματα που έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο  της Βόννης, η χρήση ρινικού σπρέι ωκυτοκίνης φάνηκε να κάνει τους άνδρες λιγότερο επιρρεπείς στην απιστία. Και επιπλέον σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να επιβραδύνει τη φθορά των μυών σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι οι υποδόριες ενέσεις ωκυτοκίνης επί εννιά μέρες σε γηραιά ποντίκια οδηγούσε σε ταχύτερη επούλωση του μυϊκού ιστού τους συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία ωκυτοκίνης. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης μπορούσε να προλάβει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης σε ποντίκια.

Η δύναμη της αγκαλιάς

 Μια τρυφερή αγκαλιά έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την έκκριση της ωκυτοκίνης μεταξύ συντρόφων, αδελφών ή φίλων. Η σωματική επαφή φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι δεν αρρωσταίνουμε εύκολα. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι το τρυφερό άγγιγμα ενεργοποιεί την έκκριση τριών ορμονών, της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, οι οποίες κάνουν τον οργανισμό πιο ανθεκτικό απέναντι στις λοιμώξεις. Σύμφωνα δε με έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, οι αγκαλιές φαίνεται ότι προστατεύουν τους αγχώδεις ανθρώπους από τις ασθένειες. Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που κυριαρχεί κατά τις εκδηλώσεις της ερωτικής, αλλά και της αδελφικής αγάπης, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κυριαρχεί ακόμη και στα χάδια μεταξύ των κατοικιδίων και των ιδιοκτητών τους! Σε πειράματα, φάνηκε ότι οι σκύλοι, αλλά και τα αφεντικά τους, παρουσιάζουν εντυπωσιακά υψηλές τιμές ωκυτοκίνης στο σώμα τους όταν παίζουν. Η αγκαλιά, χάρη στην έκκριση της ωκυτοκίνης, δρα χαλαρωτικά. Εξουδετερώνει το στρες, το οποίο επιβαρύνει τον οργανισμό ποικιλοτρόπως, και ηρεμεί το σώμα. Λιγότερο στρες συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επομένως πιο γερή καρδιά.  

Σύμφωνα με έρευνες όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, M.D., Ph.D. δερματολόγο– αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη στην αντιγήρανση και τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, Msc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

Πηγή: vita.gr