Βουτιά στα GIGA για τους συνδρομητές WIND
July 4, 2018
Πώς θα παρατείνουμε το μαύρισμά μας;
July 5, 2018

Οταν οι πολλές selfies οδηγούν στον πλαστικό


Είναι τόσο μεγάλη η μύτη μου; Εχω τόσο άσχημο πηγούνι; Αυτά αναρωτιούνται πολλοί νέοι που βγάζουν selfies. Ωστόσο οι πλαστικοί χειρουργοί επιβεβαιώνουν ότι οι selfies αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του περιοδικού «JAMA Facial Plastic Surgery», η λήψη selfie φωτογραφιών από απόσταση 30 εκατοστών από το πρόσωπο αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του και δείχνει τη μύτη μεγαλύτερη κατά 30% από όσο πραγματικά είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση στη ζήτηση αισθητικών επεμβάσεων από άτομα που θέλουν να φαίνονται καλύτερα στις selfies και να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Dr. Paskhover, πλαστικός χειρουργός του Rutgers New Jersey Medical School, παρατήρησε ότι νέοι ασθενείς, κάτω των 40, παραπονιούνται ότι δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν βγάζοντας και δείχνοντας μια selfie από το κινητό τους. Συνήθως δείχνοντας τη selfie παραπονιούνται ότι η μύτη τους είναι μεγάλη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που δείχνει η selfie δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στις εν λόγω φωτογραφίες η μύτη φαίνεται πιο πλατιά και φαρδιά και παρότι στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, όλοι θέλουν μια μικρότερη και λεπτότερη μύτη.
Μια έρευνα της American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons έδειξε πως 42% των χειρουργών είδε ασθενείς που θέλουν να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση για να βελτιώσουν την εικόνα τους στις selfies και στις φωτογραφίες των social media.

Φταίνε οι κοντινές λήψεις

O Dr. Paskhover στην έρευνά του εξήγησε ότι αυτή η αλλοίωση στα χαρακτηριστικά συμβαίνει επειδή το πρόσωπο είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τον φακό της κάμερας.
Με την πρόσφατη έρευνα μετρήθηκαν οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται ανάλογα με την απόσταση και γωνία του φακού της κάμερας. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι όσο πλησιάζει ο φακός το πρόσωπο η μύτη φαίνεται πιο πλατιά. Σε απόσταση π.χ. 12 ιντσών (30 εκατοστών) οι selfies δείχνουν το μέγεθος μεγαλύτερο κατά 30% στους άνδρες και 29% στις γυναίκες. Σε απόσταση 150 cm η αναλογία αντιστοιχεί στα πραγματικά μεγέθη. Αυτή είναι η ιδανική απόσταση για φωτογράφιση πορτρέτου, το οποίο οι φωτογράφοι γνωρίζουν καλά.
Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα σημεία του προσώπου. Οι άνδρες π.χ. που θέλουν να δείξουν πιο έντονα τις γωνίες του προσώπου ή το πηγούνι κάνουν τη λήψη από διαφορετική γωνία. Ομοίως και οι γυναίκες που θέλουν να δώσουν μια έμφαση στα μάτια ή να μην τονίσουν τόσο το μέτωπο ή το πιγούνι, κάνουν τη λήψη με διαφορετική κλίση.
Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει κάποιο όριο στη χρήση των selfies, χωρίς αυτό να γίνεται μια εμμονή των ατόμων με τον εαυτό τους και να κάνει τα νέα άτομα ανασφαλή, αφού μια κοντινή λήψη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Πηγή: vita.gr