H Alibaba Cloud στήνει κέντρο αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων στη Μαλαισία
July 30, 2018
Ποιο είναι το σωματικό σας IQ
July 31, 2018

Πώς θα ιδρώνω λιγότερο;

Συγκινείστε εύκολα; Θυμώνετε συχνά; Έχετε πολύ άγχος; Τρώτε πικάντικα φαγητά; Φοράτε οτιδήποτε; Να, λοιπόν, γιατί μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο από τους άλλους. Εντοπίζουμε τις καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο και μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε αυτήν την ενοχλητική αλλά και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού μας.

Μπορεί ο ιδρώτας να είναι ενοχλητικός, να δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα και κάποιες φορές να μας φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να λέμε ευτυχώς που ιδρώνουμε. Ο ιδρώτας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, αφού ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος όταν αυτό ζεσταίνεται είτε λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είτε λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας. Για την παραγωγή του είναι υπεύθυνοι οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, εκκρίνουν τον ιδρώτα, ο οποίος εξατμίζεται, με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται σε ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του δέρματος, εκτός από το δέρμα των φρυδιών και της έσω επιφάνειας του πτερυγίου του αφτιού (αυτός είναι και ο λόγος που συνηθίζουμε να βάζουμε άρωμα πίσω από το αφτί, γιατί εκεί δεν εκκρίνεται ιδρώτας ώστε να αλλοιωθεί το άρωμα). Ο αριθμός των ιδρωτοποιών αδένων είναι πολύ μεγάλος και διαφέρει από άτομο σε άτομο και από περιοχή σε περιοχή του σώματος. Οι περισσότεροι βρίσκονται στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς είναι περισσότεροι και βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του σώματος, αλλά κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα, στη ράχη και στο στήθος. Οι αποκρινείς είναι δέκα φορές μεγαλύτεροι από τους εκκρινείς και βρίσκονται μόνο στις μασχάλες, στο περίγραμμα της θηλής του μαστού, στην πρωκτογεννητική περιοχή και στον έξω ακουστικό χώρο.

Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας μας
Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του φυσική μυρωδιά, η οποία οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων μικροοργανισμών του δέρματος με συστατικά που περιέχει ο ιδρώτας, τα οποία αποσυντίθενται ερχόμενα σε επαφή με το περιβάλλον. Η υγρασία που υπάρχει στην ιδρωμένη περιοχή δημιουργεί ένα πολύ καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηριδίων τα οποία σχετίζονται με τις δυσάρεστες οσμές που προκαλούνται. Επίσης, η λήψη ορισμένων τροφών και φαρμάκων, καθώς και κάποια νοσήματα, μπορεί να επηρεάσουν τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Πότε ιδρώνουμε περισσότερο

Αν είστε από αυτούς που παίρνουν ψύχραιμα τα πράγματα, ίσως ιδρώνετε λιγότερο από εκείνους που συγκινούνται εύκολα, θυμώνουν έντονα ή έχουν πολύ άγχος. Γενικότερα, η έκκριση του ιδρώτα εκτός από την έντονη σωματική δραστηριότητα και την υψηλή θερμοκρασία επηρεάζεται και από συγκινησιακούς παράγοντες (στρες, αγωνία, φόβο, τρακ κ.λπ.). Και επειδή δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, το άγχος και τις κινήσεις μας, πρέπει να βρίσκουμε άλλους τρόπους ώστε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.

Προσέχουμε τι τρώμε
Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων αλλά και την οσμή του ιδρώτα. Κάποια συστατικά ορισμένων τροφών εκκρίνονται μέσω του ιδρώτα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια δυσάρεστη οσμή. Γι’ αυτό, καλό είναι να περιορίζουμε, ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες:
* Τα βαριά, καυτερά φαγητά. 
* Το σκόρδο.
* Το κρεμμύδι. 
* Τα σπαράγγια.
* Τον παστουρμά.

Δεν φοράμε ό,τι να ’ναι
Αρκετές φορές η αιτία της έντονης εφίδρωσης και της δυσοσμίας μπορεί να είναι μια νάιλον μπλούζα, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια ή κάποιες συνθετικές κάλτσες. Γι’ αυτό: 
* Φοράμε βαμβακερά ρούχα, εσώρουχα και κάλτσες, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα.
* Αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα, τα οποία κάνουν το δέρμα να ασφυκτιά και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
* Καλό είναι τα παπούτσια μας να είναι δερμάτινα, ώστε να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. 
* Αποφεύγουμε να φοράμε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες. Το δε καλοκαίρι προτιμάμε τα ανοιχτά.
* Αλλάζουμε καθημερινά παπούτσια, ώστε το ένα ζευγάρι να προλαβαίνει 
να στεγνώνει καλά όσο φοράμε το άλλο και έτσι να μην αναπτύσσονται μύκητες ή βακτηρίδια στα πόδια, τα οποία ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια μυκητίαση ή βακτηριακή λοίμωξη. 

Φροντίζουμε την καθημερινή μας υγιεινή 
Είναι πολύ σημαντική η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής της μασχάλης, των ποδιών και των γεννητικών οργάνων. Το πόσες φορές τώρα την ημέρα πρέπει να κάνουμε μπάνιο εξαρτάται από την εποχή, το αν δηλαδή είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, από τις δραστηριότητές μας, καθώς και από το πόσο εύκολα ιδρώνουμε. 

Κάνουμε συστηματικά αποτρίχωση
Η τριχοφυΐα στις μασχάλες επιδεινώνει το πρόβλημα, γιατί οι τρίχες αυξάνουν τη θερμοκρασία του ιδρώτα και έτσι αναπτύσσονται πιο συχνά μικροοργανισμοί που ευνοούν την κακοσμία.

Φοράμε πάντα καθαρά ρούχα 
Ακόμα και αν είμαστε καθαροί, από τη στιγμή που θα βάλουμε μια μπλούζα την οποία είχαμε ξαναφορέσει είναι πολύ πιθανό να μυρίζουμε δυσάρεστα, αφού η οσμή από τον ιδρώτα και τα βακτηρίδια παραμένει πάνω στα ρούχα μέχρι αυτά να πλυθούν.

Διαλέγουμε το κατάλληλο αποσμητικό
Τα αποσμητικά διαλύματα ανάλογα με τη δράση τους (αντισηπτική ή αντιιδρωτική) περιέχουν συνήθως αντισηπτικές ουσίες, αιθέρια έλαια, αντιοξειδωτικές ουσίες, παράγωγα μετάλλων και οινόπνευμα. Ένα καλό αποσμητικό πρέπει να απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και να προσδίδει ένα αίσθημα φρεσκάδας και ευεξίας. Παλαιότερα τα αποσμητικά κάλυπταν τη δυσοσμία με πολύ έντονα αρώματα, σήμερα ευτυχώς υπάρχουν και άοσμα αποσμητικά, που μας επιτρέπουν να φοράμε το άρωμά μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Η επιλογή του αποσμητικού διαλύματος, είτε σε μορφή σπρέι είτε σε μορφή ρολό ή στικ είτε σε μορφή κρέμας, πρέπει να γίνεται ανάλογα με το πόσο ιδρώνουμε. Όσοι είμαστε αλλεργικοί σε κάποια αρωματική ουσία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουμε προϊόντα με υποαλλεργική σύνθεση. Αν το πρόβλημα του ιδρώτα εκτός από την περιοχή της μασχάλης εντοπίζεται και στα πόδια και στα χέρια, μπορούμε να τα πλένουμε χρησιμοποιώντας για ένα διάστημα ήπια αντισηπτικά σαπούνια, ώστε να μην αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμοί. Για τα δε πόδια στην αγορά θα βρούμε προϊόντα με ήπια αντισηπτική δράση. 

Πότε να ανησυχήσω;
Αν ιδρώνετε πολύ και συχνά χωρίς να συντρέχει λόγος (π.χ. έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση, άγχος, υπερβολική ζέστη κ.λπ.), θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό, ώστε να δείτε πού οφείλεται η υπεριδρωσία, όπως ονομάζεται.
Οι παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να δημιουργούν υπερέκκριση ιδρώτα ποικίλλουν. Έτσι, όταν ιδρώνετε σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος (γενικευμένη υπεριδρωσία), μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, υπογλυκαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια ή από κάποιο λοιμώδες νόσημα. Υπεριδρωσία μπορεί να εμφανίσουν και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς και τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία. Αν τώρα ιδρώνετε συνεχώς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δηλαδή στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες, τότε μιλάμε για εντοπισμένη υπεριδρωσία, η οποία σχετίζεται ως έναν βαθμό με συγκινησιακούς παράγοντες, όπως έντονο και παρατεταμένο στρες. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.

Πηγή: vita.gr