Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν οι «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2016, η οποία αφορά στο να επιτρέψουν στα κράτη – μέλη να επιβάλλουν μειωμένα, πολύ μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά ποσοστά ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά είναι πλέον γεγονός.
Η κύρια ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι να ευθυγραμμισθούν οι κανόνες αναφορικά με τον ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες στο ίντερνετ) με εκείνους των έντυπων αντιστοίχων τους, σε μια εποχή που το χαρτί αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από κάθε είδους οθόνες (smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης).
Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνεται ομοφωνία των 28 χωρών μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαίκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, όμως η γνωμοδότησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικές αποφάσεις.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτήν τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 28, στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο: «Είναι μια αληθινή πρόοδος… Οφείλουμε να ζούμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί», τόνισε.
«Η διάταξη που υιοθετείτε σήμερα θα αποτελέσει ένα αληθινό στήριγμα για τη δημιουργία, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.