pateras-4-kores
25 φωτογραφίες που περιγράφουν την καθημερινότητα ενός πατέρα με τέσσερις κόρες
November 21, 2016
ouranio-toxo-kllitexnhs
Καλλιτέχνης κατασκεύασε ψηφιακό ουράνιο τόξο με πάνω από 1000 αποχρώσεις
November 24, 2016

Τι τρώμε μετά την άσκηση;

faghto-meta-gymnasthrio

Το να χωρέσετε την άσκηση μέσα στο βαρύ πρόγραμμα των υποχρεώσεών σας είναι σίγουρα δύσκολο, πόσο μάλλον να προγραμματίσετε και όλα τα γεύματά σας μετά τη γυμναστική. Πρέπει, όμως, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το γεύμα που καταναλώνετε μετά την άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για όποιον ακολουθεί μια δραστήρια και υγιεινή ζωή.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες διατροφικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, όταν επιστρέφετε ιδρωμένοι από το γυμναστήριο;

 

Ετοιμάστε το κατάλληλο γεύμα

Με απλά λόγια, το γεύμα αυτό πρέπει να περιέχει δύο πράγματα: πρωτεΐνη και υδατάνθρακα – και φυσικά νερό. Δείτε ποιες είναι μερικές πολύ καλές επιλογές:

-Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

-Κοτόπουλο με λαχανικά ή κοτόπουλο με χυμό φρούτων ή ένα σάντουιτς λαχανικών και άπαχης γαλοπούλας με ψωμί ολική άλεσης

-Ομελέτα με λαχανικά

-Σοκολατούχο γάλα

-Δημητριακά με γάλα

-Αβγά με ψωμί ολικής άλεσης

-Μια μπάρα ενέργειας

 

Τι πρέπει να αποφύγετε;

Ξέρουμε ότι αυτή την ώρα συνήθως πεινάτε πολύ, αλλά αυτό που θα πρέπει να προσέξετε να μην καταναλώσετε είναι το λίπος, καθώς επιβραδύνει την πέψη εν γένει, ενώ επιβραδύνει ιδιαιτέρως και την πέψη της πρωτεΐνης και υδατάνθρακα που καταναλώσατε μετά την άσκηση. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να πετύχετε με το συγκεκριμένο γεύμα.

 

Γιατί είναι σημαντικό το γεύμα μετά το γυμναστήριο;

Η διατροφή που ακολουθούμε μετά την άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διαμόρφωση της υγείας και της σιλουέτας μας, καθώς είναι σημαντική για την αποκατάστασή μας μετά τη γυμναστική. Έχοντας περάσει την τελευταία ώρα ή και παραπάνω αντλώντας ενέργεια από τις αποθήκες του οργανισμού και «φουσκώνοντας» τους μυς σας, είναι σημαντικό στη συνέχεια να αναπληρωθεί η χαμένη σας ενέργεια, έτσι ώστε ο οργανισμός να επανέλθει κι εσείς να συνεχίσετε την ημέρα σας χωρίς να αισθάνεστε εξαντλημένοι – κάτι που επιτυγχάνετε με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Ακόμη, το γεύμα αυτό, εφόσον είναι κατάλληλο, βοηθά στο χτίσιμο μυών και στη διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης κι όλα αυτά τα πετυχαίνετε με πρωτεΐνη και υδατάνθρακα χωρίς λίπος, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή σας, την ενέργειά σας και τους μυς σας, χωρίς να φορτώνεστε με λίπη και περιττές θερμίδες.

faghto-meta-gymnasthrio

Πότε είναι η καλύτερη ώρα γι’ αυτό το γεύμα;

«Χρυσή ώρα» θεωρείται η πρώτη μισή με μία ώρα μετά το τέλος του προγράμματος γυμναστικής σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας είναι που εξαντλείται το γλυκογόνο των μυών και τα ένζυμα που μετατρέπουν τη γλυκόζη σε γλυκογόνο βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, έτσι ώστε τα σάκχαρα (γλυκόζη) που καταναλώνονται πηγαίνουν κατευθείαν στους μυς για να αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο. Το υγρό που θα πιείτε μετά την άσκηση είναι σημαντικό επίσης για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν με τον ιδρώτα, ενώ η αναπλήρωση του γλυκογόνου, των υγρών και του καλίου του οργανισμού είναι καλύτερα να γίνει μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά την άσκηση, έτσι ώστε η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα.

Αν μέχρι τώρα δεν είχατε ποτέ ασχοληθεί με αυτό το γεύμα, ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο έτσι ώστε να το φτιάξετε σωστά και να το καταναλώσετε την κατάλληλη στιγμή, αλλά μην ξεχνάτε ότι η αποκατάσταση του οργανισμού μέσω των παραπάνω είναι σημαντική έτσι ώστε να μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας -απεναντίας να τον δυναμώνετε. Και μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση τόσο μετά, όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης – καλό είναι να πίνετε λίγο νερό κάθε 10 με 15 λεπτά την ώρα που γυμνάζεστε.