Αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου πέρασε ξυστά από τη Γη
April 17, 2018
Skin Positivity: Tο κίνημα αποδοχής των ατελειών μας
April 18, 2018

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS

Για το βράδυ της Τετάρτης (συγκεκριμένα στις 01:51 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Πέμπτης) επανακαθορίστηκε η εκτόξευση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου TESS της NASA, που θα αφιερωθεί στην αναζήτηση εξωπλανητών. Η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω ενός απρόσμενου τεχνικού προβλήματος.

Η εκτόξευση θα γίνει από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα αν δεν υπάρξει κάποια νέα καθυστέρηση.

Η αναβολή αποφασίσθηκε μόλις δυόμιση ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εκτόξευσης το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η Space Χ, που θα θέσει σε τροχιά το TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) με έναν πύραυλό της Falcon 9, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να λύσει ένα τεχνικό ζήτημα στον πύραυλο και να κάνει πρόσθετους τεχνικούς ελέγχους.

Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος.

Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 108.000 χιλιομέτρων (στο περίγειο) έως 373.000 χιλιομέτρων (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Το TESS θα ψάξει μια περιοχή του ουρανού περίπου 350 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το Κέπλερ και θα εστιάσει σε πιο μικρά, ψυχρά και αχνά άστρα σε σχέση με τον Ήλιο μας, στους ερυθρούς νάνους, που αποτελούν περίπου το 90% των άστρων του γαλαξία μας. Αναμένεται να βρει μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 20.000 εξωπλανήτες, εκ των οποίων αρκετούς «γήινους».

Πηγή: newsbeast.gr