Η Google παρουσίασε τα νέα κινητά Pixel 3
October 10, 2018
Αυτό είναι το «Dharma» που απειλεί τους υπολογιστές
October 12, 2018

Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα θα χαρτογραφήσουν το βυθό ανοικτά της Καλαμάτας

Στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσογείου ανοιχτά της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο τελικός του διεθνούς διαγωνισμού XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου οκτώ ομάδες «φιναλίστ» θα χρησιμοποιήσουν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για να χαρτογραφήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του βυθού μέσα σε 24 ώρες.

Το Ίδρυμα XPRIZE, με σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τις οκτώ διαγωνιζόμενες ομάδες στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα δεκαήμερο για να ετοιμάσουν τα ρομπότ τους, προτού τα στείλουν στη θαλάσσια ζώνη του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση περίπου 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι οκτώ ομάδες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη δοκιμασία τους στα ανοιχτά της Καλαμάτας έως το τέλος του 2018.

Κάθε ρομποτικό σύστημα θα κληθεί να χαρτογραφήσει μια υποθαλάσσια έκταση, τουλάχιστον 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν τριπλάσια από το Παρίσι) σε βάθος έως 4.000 μέτρων, καθώς επίσης και να φωτογραφήσει δέκα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως έμβιους οργανισμούς, ναυάγια ή ασυνήθιστους σχηματισμούς πετρωμάτων. Μάλιστα, οι οργανωτές του διαγωνισμού προτίθενται να τοποθετήσουν ένα ειδικό αντικείμενο στο βυθό, ένα είδος «τροπαίου» για την ομάδα που θα το βρει πρώτη.

Η νικήτρια ομάδα θα πάρει το βραβείο των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η δεύτερη θα «παρηγορηθεί» με ένα εκατομμύριο δολάρια. Χορηγός είναι η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, χάρη στη χρηματοδότηση της οποίας ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε το 2015.

Σήμερα, λιγότερο από το 15% των βυθών έχει χαρτογραφηθεί με ικανοποιητική ακρίβεια. Όπως λέγεται, οι επιφάνειες της Σελήνης και του Άρη που δεν καλύπτονται με νερό, είναι γνωστές με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Οι οκτώ ομάδες είναι οι εξής:

  • ARGGONAUTS (Γερμανία)
  • Blue Devil Ocean Engineering (Πανεπιστήμιο Ντιουκ ΗΠΑ)
  • CFIS (Ελβετία)
  • GEBCO-NF Alumni (διεθνής ομάδα, που θα ξεκινήσει πρώτη στις αρχές Νοεμβρίου)
  • KUROSHIO (Ιαπωνία)
  • PISCES (Πορτογαλία)
  • Team Tao (Βρετανία)
  • Texas A&M Ocean Engineering (ΗΠΑ)
  • Virginia DEEP-X (ΗΠΑ)

Τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου βρίσκονται στη λεγόμενη «ελληνική τάφρο» του Ιονίου, με το βαθύτερο σημείο στο Φρέαρ των Οινουσσών νοτιοδυτικά της Πύλου, να φθάνει τα 5.267 μέτρα.

«Διαλέξαμε τη νότια ακτή της Ελλάδας λόγω της εγγύτητάς της με τη βαθιά θάλασσα. Επιπλέον, διαθέτει την υποστήριξη από την ξηρά που χρειαζόμαστε και φυσικά η Ελλάδα έχει μια θαυμάσια ιστορία θαλάσσιων εξερευνήσεων και εφευρέσεων – συνεπώς αποτελεί τέλεια επιλογή», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια του XPRIZE Τζιοτίκα Βιρμανί.

Όταν ο χάρτης του βυθού ολοκληρωθεί, θα δοθεί στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο νετρίνων στα ανοιχτά της Πύλου.

Πηγή: newsbeast.gr