Το αναψυκτικό με τη μεγάλη τεχνολογική καινοτομία
May 21, 2018
Μήπως είστε πιο νέοι από την ημερολογιακή σας ηλικία;
May 22, 2018

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

egkimosini-gimnastirio

Το σώμα σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό όχι μόνο το γνωρίζετε αλλά  το βλέπετε και  το νοιώθετε. Ίσως να έχετε εντοπίσει και κάποιες φλέβες που με την πρόοδο της εγκυμοσύνης γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές σε διάφορα σημεία του σώματος. Καλό είναι λοιπόν να ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Η αιτία

Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορμονών που προκαλούν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Αυτό συχνά προκαλεί την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Που εμφανίζονται

Σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια αλλά και την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών).

Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

Τα Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Ευρυαγγείες και κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
  • Οι ευρυαγγείες συχνά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό γι’ αυτό και δεν τις αντιμετωπίζουμε παρά μόνο 6 μήνες μετά τον τοκετό.
  • Αν η μαμά σας έχει κιρσούς κι εσείς πάτε για το δεύτερο μωρό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε κιρσούς στα κάτω άκρα.
  • Στο 2% – 7% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης θα προκληθούν κιρσοί αιδοίου που, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα βελτιωθούν μετά τη γέννα αλλά θα υποτροπιάσουν πιο εύκολα σε κάθε νέα εγκυμοσύνη.
  • Δεν εμφανίζονται φλεβικές παθήσεις σε κάθε φυσιολογική κύηση.
  • Η ύπαρξη ατόμων στην οικογένεια που πάσχουν από κιρσούς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών.
  • Οι πιθανότητες εμφάνισης κιρσών αυξάνονται με κάθε νέα εγκυμοσύνη.
  • Δεν επεμβαίνουμε κατά των κιρσών παρά μόνο 6 μήνες μετά τον τοκετό.
  • Από την άλλη, είναι λάθος να μην αντιμετωπίζετε ευρυαγγείες και κιρσούς μέχρι «να τελειώσετε με τις εγκυμοσύνες».
  • Όταν ένας κιρσός προκαλεί έντονο πόνο, υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή η οποία είναι θερμή, και ψηλαφητικά η προσβεβλημένη φλέβα είναι σκληρή, υπάρχει θρόμβωση των κιρσών και πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική συνδρομή.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα , επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

 Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπειών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Για αυτό μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr