diaisthish
Η διαίσθηση είναι η υψηλότερη μορφή ευφυΐας
June 2, 2017
raw-cake
Οι πιο εντυπωσιακές ωμοφαγικές τούρτες
June 6, 2017

Δείτε σε ένα σπάνιο βίντεο το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη να τρέφεται

falaina-trofi

Drone κατέγραψε την τεχνική κυνηγιού της μπλε φάλαινας

 

Όταν ένα πλάσμα ζυγίζει 200 τόνους, ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις σώματος απαιτούν πολλή ενέργεια. Για το λόγο αυτό, οι μπλε φάλαινες, το μεγαλύτερο ζώο της Γης, είναι επιλεκτικές στα γεύματά τους και φροντίζουν κάθε φορά που κυνηγούν, το μενού να αξίζει τον κόπο.

Το εντυπωσιακό νέο βίντεο που κατέγραψαν με drone οι ερευνητές δείχνει ακριβώς πώς αυτά τα θηλαστικά τρέφονται και τις κινήσεις που κάνουν καθώς ορμούν σε ένα μεγάλο κοπάδι κριλ.

Το υλικό κατεγράφη από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Leigh Torres του National Geographic Explorer από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών του Όρεγκον. Τα θηλαστικά εντοπίστηκαν στον Νότιο Ωκεανό κοντά στη Νέα Ζηλανδία.

Καθώς η μπλε φάλαινα προσεγγίζει το θήραμά της γυρίζει πλευρά, ανοίγοντας ελαφρώς το στόμα της, αντλώντας ώθηση από ένα τίναγμα της ουράς της.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η φάλαινα πλησίασε το κοπάδι των κριλ με ταχύτητα περίπου 6,7 μίλια ανά ώρα. Στη συνέχεια επιβράδυνε σε 1,8 μίλια ανά ώρα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές  δείχνουν ότι οι μπλε φάλαινες λαμβάνουν υπολογισμένες αποφάσεις και κινούνται με στρατηγική που εξασφαλίζει πως κάθε κίνηση και σπατάλη ενέργειας θα έχει αποτέλεσμα.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν ποιες δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες θα μπορούσαν να κάνουν ένα κοπάδι κριλ μη ελκυστικό στις φάλαινες, επηρεάζοντας έτσι την υγεία των απειλούμενων πλασμάτων της θάλασσας. Για να είναι αποτελεσματικό το κυνήγι, θα πρέπει να υπάρχει πυκνότητα στα κριλ και η κάθε κίνηση της φάλαινας να αποδίδει τη μέγιστη λήψη τροφής και ενέργειας ώστε να μην τις εξαντλεί.

Πηγή: www.lifo.gr