Οδηγός για υποψήφιους δρομείς
April 27, 2018
Οι αυτοματοποιημένες πόλεις του μέλλοντος και πώς μοιάζουν… ήδη
April 29, 2018

Κρατούμενοι ξεναγούνται σε μνημεία μέσα από τις φυλακές Λάρισας

Η τεχνολογία βοηθά τους κρατούμενους στις φυλακές Λάρισας να «αποδράσουν» από εκεί και να ξεναγηθούν σε μνημεία της χώρας.

Με τα πιο απλά «εργαλεία» -μια κάμερα, ένα κινητό τηλέφωνο και τη σύνδεση στο διαδίκτυο- στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με όλο τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Γιώργος Τράντας περιέγραψε την πρωτοβουλία που υλοποιείται εντός του σχολείου. Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ ξεναγούνται στη πόλη, στα μουσεία, τα μνημεία αλλά και σε πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς χώρους σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση του διαδικτύου.

Το πλάνο έχει ως εξής. Μια κάμερα, ένα κινητό τηλέφωνο και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο εκπαιδευτής μαζί με τον ξεναγό περιηγούνται στο μνημείο, στο μουσείο και στην πόλη παρουσιάζοντας όλες τις πληροφορίες με εικόνα και ήχο. Οι εκπαιδευόμενοι – κρατούμενοι που βρίσκονται στην αίθουσα του σχολείου τους με τη χρήση ενός βιντεοπροβολέα βλέπουν, ακούνε και θέτουν ερωτήματα στον ξεναγό τους για τις πληροφορίες που λαμβάνουν.

«Η εμπειρία των κρατουμένων είναι μοναδική. Οι κρατούμενοι θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται για λίγο έξω από τους τοίχους της φυλακής» λέει ο κ. Τράντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι μια “απόδραση” της στιγμής λένε οι ίδιοι. Με τα μάτια τους, με τη φωνή τους, αλλά και με την ακοή τους γνωρίζουν πολύ σημαντικά πράγματα για μια πόλη που οι περισσότεροι δεν έχουν δει ποτέ».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ξενάγησε τους κρατουμένους στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας αλλά και στο αρχαίο θέατρο της πόλης, είπε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο πως ήταν μια πολύ καλή και σημαντική εμπειρία.

kratoymenoi
Η φωτογραφία είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια σημείωσε πως η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τα ενδιαφέροντα των κρατουμένων γιατί γνωρίζουν τη ζωή της πόλης, αλλά και διότι έρχονται σε επαφή με τα μνημεία και τον πολιτισμό της.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα με ξενάγηση σε μια έκθεση αστρονομίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας και στο ιστορικό κέντρο, ενώ θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις και σε άλλα σημεία και πολιτιστικά κέντρα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόθεση των υπευθύνων του προγράμματος του 2ου ΣΔΕ είναι να αναβαθμιστεί η πρωτοβουλία και τεχνολογικά, αλλά και να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε μουσειακούς και άλλους χώρους, ώστε οι κρατούμενοι να περιηγηθούν στα μεγάλα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι η Ακρόπολη, η αρχαία Ολυμπία κ.α.

Πηγή: newsbeast.gr