Εφαρμογή στο κινητό βοηθά τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Αθήνα
June 16, 2018
Τα μυστικά της μάσκαρα
June 17, 2018

Κυτταρίτιδα: Ο δρόμος προς τη συμφιλίωση

Κάποτε την αποκηρύσσαμε μετά βδελυγμίας, η όψη της ήταν αρκετή για να μας ενοχλήσει και να μας στεναχωρήσει, γι’ αυτό κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την εξολοθρεύσουμε. Και ναι μεν τα αποτελέσματα γίνονταν ορατά, ωστόσο ήταν παροδικά μόλις επιστρέφαμε στις παλιές μας συνήθειες. Στον Τύπο επίσης η κυτταρίτιδα ήταν – και είναι – θέμα-ταμπού. Το photoshop σε γυναικεία σώματα ήταν επιβεβλημένο και σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς διαστρεβλωτικό.
Από εφέτος όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει σταδιακά στις αντιλήψεις μας περί αισθητικής. Το «Skin Positivity», δηλαδή η τάση που θέλει συμφιλίωση με την εμφάνισή μας, να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ακόμα και αν έχει ατέλειες, έρχεται να ανακουφίσει και να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες. Είναι καιρός να πάψουμε να θεωρούμε την κυτταρίτιδα μια ατέλεια, που μας καταβάλλει, αλλά χαρακτηριστικό σχεδόν κάθε γυναίκας, αφού σχεδόν 9 στις 10 την έχουν.
Η διάσημη και πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και ηθοποιός Demi Lovato πρόσφατα ανέβασε στα social media μια σειρά από ανεπεξέργαστες φωτογραφίες της, δηλώνοντας: «Ηθελα να δείξω στους fans μου ότι οι φωτογραφίες στο Instagram δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα. Εχω κι εγώ κυτταρίτιδα και ραγάδες, παρ’ όλα αυτά αγαπώ τον εαυτό μου. Αλλωστε οι ατέλειές μου – αν και δεν μου αρέσει να τις αποκαλώ ατέλειες – είναι και αυτές κομμάτι του εαυτού μου» λέει χαρακτηριστικά. Στο παρελθόν η σταρ έπασχε από διατροφική διαταραχή και κατάθλιψη και η συμφιλίωση με τον εαυτό της ήταν μια μεγάλη εσωτερική διαδικασία.
Διάσημες γυμνάστριες και μοντέλα στο YouTube που δίνουν οδηγίες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας επισημαίνουν ξανά και ξανά: «Είναι OK να έχουμε κυτταρίτιδα. Ολες έχουμε, ακόμα κι εμείς που γυμναζόμαστε και προσέχουμε τη διατροφή μας» λέει η Aja Dang, μοντέλο και YouTuber, ενώ γενικότερα στα social media δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερες ανεπεξέργαστες φωτογραφίες από γυναίκες με κυτταρίτιδα, που γίνονται viral.
Συμπέρασμα: Ναι μεν να επιδιώκουμε τη βελτίωση της εμφάνισής μας, αλλά έχοντας ως άξονες πάνω απ’ όλα την υγεία και τον αυτοσεβασμό. Ετσι, η ψυχολογία μας θα βελτιωθεί και τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας, και μάλιστα με μόνιμα αποτελέσματα.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα

Οι κυριότεροι ένοχοι είναι είτε το αυξημένο σωματικό λίπος (προσοχή: όχι τα κιλά) είτε ο αδύναμος συνδετικός ιστός που χωρίζει το δέρμα από το λίπος, είτε και τα δύο. Το λίπος στο σώμα μας περιβάλλεται και συγκρατείται από έναν συνδετικό ιστό, δηλαδή μια μεμβράνη από ίνες που μοιάζει με ελαστικό δίχτυ. Οταν το σωματικό λίπος αυξάνεται, τότε το λίπος πιέζεται και διογκώνεται μέσα σε αυτή τη μεμβράνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται βαθουλώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Στους άνδρες το «δίχτυ» αυτό είναι πιο συνεκτικό και ελαστικό, γι’ αυτό δεν έχουν συνήθως κυτταρίτιδα. Αλλοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές και η γήρανση.

Νέο φάρμακο που την εξαφανίζει

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα. Εχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ωστόσο δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, γιατί ακόμη μελετάται η κατάλληλη δοσολογία που πρέπει να χορηγείται στον εκάστοτε ασθενή. Το φάρμακο, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, είναι ενέσιμο και επιδρά απευθείας στον συνδετικό ιστό, λειαίνοντας άμεσα και, απ’ ό,τι φημολογείται, οριστικά τις περιοχές με κυτταρίτιδα.

Η απώλεια λίπους και το σωστό timing

Σύμφωνα με τους κανόνες της χρονοβιολογίας, της επιστήμης που μελετά τους βιολογικούς μας ρυθμούς, υπάρχει η ιδανική ώρα μέσα στην ημέρα σε οτιδήποτε κάνουμε. Ετσι, τα φάρμακα έχουν διαφορετική ισχύ στον οργανισμό ανάλογα με την ώρα λήψης τους, μια δίαιτα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν αρχίζει άνοιξη και όχι χειμώνα, η απογευματινή άσκηση φαίνεται ότι είναι αποδοτικότερη από την πρωινή, ενώ η λιποδιάλυση κορυφώνεται το βράδυ.

Επτά βήματα για να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας

1. Ασκηση
Για να μειώσουμε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψουμε λίπος και να τονώσουμε τη μυϊκή μάζα. Οσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, αυξάνοντας την οξείδωση των λιπών και την καύση τους. Επιπλέον με τη γυμναστική διευκολύνονται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο. Αντιθέτως, η έλλειψη της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

2. Μειώνουμε το σωματικό μας λίπος

Ακόμα και αν είμαστε αδύνατοι, μπορεί να έχουμε κυτταρίτιδα. Αρα σημασία δεν έχει τι δείχνει η ζυγαριά αλλά η αναλογία λίπους και μυών στο σώμα μας. Ωστόσο, αν διατρεφόμαστε σωστά, κόβοντας τις τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. κάποιοι υδατάνθρακες, τα γλυκά και οι επεξεργασμένες τροφές), θα χάσουμε μερικά κιλά και σίγουρα θα μειώσουμε το ποσοστό λίπους που βρίσκεται στο σώμα μας, το οποίο σε συνδυασμό με τον αδύναμο συνδετικό ιστό είναι συνυπεύθυνο για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

3. Η κατανάλωση καλών λιπαρών

Βάζουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο Ω λιπαρά οξέα, όπως ψάρια και ιχθυέλαια, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο κ.ά. τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού που συγκρατεί τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα.

4. Η ενίσχυση του κολλαγόνου

«Οι πλούσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων  συμβάλλουν στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ διατηρούν τα κύτταρα και τους συνδετικούς ιστούς δυνατούς και καλά ενυδατωμένους» επισημαίνει ο αμερικανός δρ Howard Murad. Ο διάσημος δερματολόγος ανακάλυψε ότι οι κατάλληλες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να ελαττώσει την κυτταρίτιδα, να ενισχύσει την αντηλιακή άμυνα και να εξουδετερώσει την ακμή. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι φράουλες, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ακτινίδια, καθώς και το πράσινο τσάι, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για επιτευχθούν όλα τα παραπάνω.

5. Πίνουμε άφθονα υγρά
Το σώμα χρειάζεται συνεχή παροχή νερού όλη την ημέρα, ειδικά όταν έχει ζέστη. Τονώνει τη λέμφο και βοηθάει στον εσωτερικό καθαρισμό αλλά και στη μείωση της κατακράτησης, ενώ διατηρεί το δέρμα λαμπερό και ελαστικό. Το νερό είναι ό,τι καλύτερο για να ξεδιψάσουμε και να αποτοξινωθούμε, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά μάς παρέχουν τα υγρά που χρειαζόμαστε.

6. Κάνουμε απολέπιση
«Ενα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος είναι η χρήση ενός απολεπιστικού προκειμένου να επιταχύνετε την ανανέωση των κυττάρων» τονίζει ο δρ Howard Μurad και προσθέτει: «Πρόκειται επίσης για το βήμα που δίνει άμεσα και ορατά αποτελέσματα, γιατί απομακρύνοντας αυτά τα τραχιά κύτταρα, το χρώμα και η υφή του δέρματος βελτιώνονται σχεδόν αμέσως». Μια βούρτσα με φυσικές τρίχες και με μακρύ χερούλι για να φτάνει και την πλάτη είναι ιδανικό εργαλείο απολέπισης και διέγερσης της κυκλοφορίας του αίματος.

7. Η σωστή χρήση ενός αντικυτταριτιδικού προϊόντος
Αφού τηρήσουμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα με μια καλλυντική φόρμουλα. Μερικά από τα κυριότερα δραστικά συστατικά μιας σύνθεσης είναι η καφεΐνη, η ρετινόλη και το εκχύλισμα κισσού. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με μια απλή επάλειψη δεν εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις δυνατότητες του προϊόντος. Ιδανικά πρέπει να εφαρμόζετε το προϊόν και να κάνετε δυνατές μαλάξεις, τσιμπώντας το δέρμα με τα δάχτυλα, ξεκινώντας από την περιοχή του αστραγάλου προς τους γοφούς. Ετσι αφενός απορροφάται σωστά το προϊόν και αφετέρου διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών. Για αυτόν τον στόχο, υπάρχουν ειδικά εργαλεία, όπως το Slim Massage της Εlancyl, μια συσκευή σχεδιασμένη από φυσιοθεραπευτή με τη μοναδική μέθοδο «ψηλάφισης-κύλησης». Μια διαδοχή από «τσιμπήματα» στο δέρμα χαρίζει ελαστικότητα στους ιστούς κινητοποιώντας την κυκλοφορία. Ετσι κινητοποιεί τη λέμφο, κάνει αποσυμφόρηση και σμιλεύει όλο το σώμα.

Τοπ 5

Τα κυριότερα αντικυτταριτιδικά συστατικά στα καλλυντικά
1. Καφεΐνη: Διευκολύνει τη μείωση του λίπους, αφού διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου λιπάση που συρρικνώνει τα λιποκύτταρα.
2. Συνένζυμο Q10: Μια ουσία που βρίσκεται και στον οργανισμό μας. Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και διεγείρει τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων.
3. Εκχύλισμα κισσού: Βοηθά στην αποτοξίνωση και στην καταπολέμηση του πρηξίματος.
4. Ρετινόλη: Είναι μια μορφή της βιταμίνης Α που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο. Επίσης λειαίνει την επιδερμίδα κάνοντας την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή.
5. Αιθέρια έλαια άγριου κυπαρισσιού και δεντρολίβανου: Εχουν τονωτικές, αποσυμφορητικές ιδιότητες και ταυτόχρονα κάνουν το δέρμα απαλό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου M.D. Ph.D, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία

Πηγή: vita.gr