elephant-trapped
Αυτός ο μικρός ελέφαντας ζητούσε βοήθεια μέχρι που κάτι πολύ γλυκό συνέβη…
May 2, 2017
heart-beat
Έρευνα: Τι λένε για τους ανθρώπους που ακούνε την καρδιά τους
May 4, 2017

Μάιος: Δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθηνα

athina-maios

Δώδεκα ιδέες για δωρεάν προβολές, συναυλίες, παραστάσεις, σεμινάρια… εν ολίγοις για δωρεάν διασκέδαση στην Αθήνα αυτόν τον Μάιο.

 

Δωρεάν Μάιος στο ΚΠΙΣΝ
Για άλλον ένα μήνα, το πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γεμίζει με ένα σωρό εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες. Από καποέιρα και χορό για παιδιά μέχρι κανό στο κανάλι, ιστιοπλοΐα, γιόγκα στο πάρκο, μουσικούς πειραματισμούς και σκάκι στην ύπαιθρο, δείτε εδώ τι σας περιμένει στο φαληρικό δέλτα και δηλώστε συμμετοχή.

 

Off the Grid
Στις 5 και 6 Μαΐου, το Impact Hub Athens (Καραΐσκάκη 28) φιλοξενεί ένα νέο θεσμό, τη διήμερη συνάντηση Off the Grid με σκοπό την στήριξη και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής παραγωγής, με άλλα λόγια, νέα μουσικά ταλέντα και μπάντες της Ελλάδας. Πέρα από τις ομιλίες και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους μουσικούς, τα βράδια θα παρουσιαστούν live acts ανοιχτά προς το κοινό (απαραίτητη η δωρεάν προκράτηση). Την Παρασκευή θα παίξουν οι Just Cause από την Πάτρα και «Άλλη μια μπάντα από τη Νότια Ντακότα, από την Αθήνα, ενώ το Σάββατο οι Onepointwo από την Θεσσαλονίκη και οι Aton.ality από τον Βόλο. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20.30 και ακολουθούνται από DJ sets.
athina-maios

 

Playmobil Family Fun στον Πειραιά
Μετά την επιτυχημένη δράση την περασμένη άνοιξη, το θεματικό pop up πάρκο Playmobil επιστρέφει στον Πειραιά, φιλοξενούμενο για όλο τον Μάιο στην Ακτή Μουτσοπούλου (Λέσχη Ερασιτέχνη Ολυμπιακού). Ιππότες, δράκοι, πειρατές, αγρότες με ζωάκια αποβιβάζονται στη Μαρίνα Ζέας και καλούν τα παιδιά να παίξουν με ελεύθερη είσοδο καθημερινά 16.00-21.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-20.00.

 

Fast Forward από την Στέγη
Από τις 2 ως τις 14 Μαΐου, η Στέγη παρουσιάζει διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες εντός και εκτός του κτιρίου της, μέσα από δράσεις που εμπλέκουν τους θεατές στις παρεμβάσεις τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας και του Πειραιά. Ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή του κοινού, για παράδειγμα, έχει η “Piraeus/Heterotopia” του Τακαγιάμα (2-14/5, 11.00-18.00) εκδήλωση στην οποία οι θεατές μέσα από apps και χάρτες θα ανακαλύψουν με audio walk τις ιστορικές μνήμες του λιμανιού, τους μύθους και την προσφυγική του ιστορία. Επίσης ο γερμανός εικαστικός Gregor Schneider φιλοδοξεί να… εξαφανίσει την Ομόνοια (2-14/5). Δείτε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Fast Forward Festival.

 

athina-maios

 

Masterclass για το ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
Η Τεχνόπολη σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί από τις 4 ως τις 7 Μαΐου αφιέρωμα στο ελληνικό (και όχι μόνο) ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά». Κάθε ημέρα θα προβάλλονται μερικές από τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης των τελευταίων ετών με 5€ ημερήσιο εισιτήριο, αλλά όλοι θα έχουν την ευκαιρία με ελεύθερη είσοδο να παρακολουθήσουν μία ημερίδα και ένα masterclass. Το masterclass (6/5 στις 13.00) έχει θέμα «Τείχη ή Γέφυρες, να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο;» και η ημερίδα (7/5 στις 10.00) αφορά το ντοκιμαντέρ και την τηλεόραση («Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα και η παραγωγή δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε αυτή», με τον Paul Pauwels, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ταξίδι στα ‘90s στο Νομισματικό Μουσείο
Το πανέμορφο café του Νομισματικού Μουσείου στον πίσω κήπο του Ιλίου Μελάθρου (Πανεπιστημίου 12) παρουσιάζει την Πέμπτη 4/5 στις 21.00 τους Dilemma (Σωτήρη Τράγκα και Πόπη Νταλαχάνη), που με σαξόφωνα, φυσαρμόνικες, κιθάρες, loops και πιάνο, θα μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στα αγαπημένα κομμάτια της δεκαετίας του 90, μέσα από την jazz, new wave και rock προσωπικότητα του ήχου τους.
Εργαστήρια στο Athens Digital Arts Festival Kids
Από 18 ως 21 Μαΐου, το Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών τιμά τους μικρούς του φίλους και διοργανώνει μια σειρά από εργαστήρια με θέμα #PostFuture και ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά, που θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το θέμα μέσα από πειράματα, προβολές animation, διαδραστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά workshops. Μερικά από τα εργαστήρια περιλαμβάνουν το “Paper Circuits”, το “Digital Kids Orchestra”, “Ζωντανεύοντας την Εικόνα”, “Toothbrush Kits” για τεχνολογικό πειραματισμό με… οδοντόβουρτσα και πολλά ακόμα – δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

Κινηματογραφικές προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Την ταινία «Κάτω απ’ τον ήλιο του Σατανά» ενός θρύλου του γαλλικού σινεμά, του Μορίς Πιαλά, παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο στις 16/5 στις 19.30 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Σίνα 31, Κολωνάκι). Με αφορμή την διεξαγωγή του φεστιβάλ των Καννών, μπορούμε να απολαύσουμε την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (1987) δημιουργία, ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα που αφηγείται την ιστορία μιας δεκαεξάχρονης κοπέλας που σκότωσε τον εραστή της. Στις 24/5 στις 19.30, η κινηματογραφική λέσχη του Γαλλικού Ινστιτούτου επανέρχεται με άλλη μια προβολή, αυτή τη φορά της ταινίας «Αύριο», μιας νέας δημιουργίας που έκανε θραύση στη Γαλλία και θεωρήθηκε εξαιρετικό μέσο προτροπής των πολιτών να γίνουν επιχειρηματίες της αλλαγής.
Athens Bike Weekend
Στις 6 και 7 Μαΐου, η πλατεία Συντάγματος γεμίζει φίλους του πεταλιού. Ποδήλατα, εκθέσεις με αξεσουάρ, δράσεις, ποδηλατάδες στην πόλη, μαθήματα ποδηλάτου και ένας μεγάλος γύρος της Αθήνας θα γεμίσουν το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, από τις 10.00 ως τις 18.00.
athina-maios

 

Δωρεάν εκδηλώσεις στο Κινηματοθέατρο Κ. Γαβράς στο Περιστέρι
Από τις 4 ως τις 28 Μαΐου, το κινηματοθέατρο του Περιστερίου φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις μαριονέτας και θεάτρου σκιών, μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις. Στα highlights, η «Ωραία Μυλωνού» (ιταλική ταινία του Μάριο Καμερίνι), ο «Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι» (θέατρο μαριονέτας Γκότση), «Το κλειδί της μουσικής πολιτείας (παιδική θεατρική παράσταση) και ο «γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου» (παράσταση Καραγκιόζη). Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

 

Athens Cannabis Protestival
Ένα… αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ-γιορτή κάνναβης για την διεκδίκηση και την διαμαρτυρία για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα φιλοξενηθεί στις 5 και 6 Μαΐου στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Άλσος Στρατού, Γουδί, είσοδος από Κατεχάκη). Τρεις μουσικές σκηνές, δεκάδες καλλιτέχνες, ομιλίες και εργαστήρια, προβολές, έκθεση σκίτσων και βιβλίων, chai shop, bar, αγορά φαγητών και χειροτεχνιών και ενημερωτικά περίπτερα είναι μερικοί από τους λόγους να επισκεφθείτε το άλσος Στρατού αυτό το διήμερο. Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Φέτος, η διεθνής ημέρα των Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, και η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελεύθερη, ενώ πολλά εξ αυτών ετοιμάζουν ειδικές εκδηλώσεις – το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη για παράδειγμα, με αφορμή τη φετινή θεματική της Ημέρας, «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», θα φιλοξενήσει σειρά δράσεων με θέμα «Εργασία και χαρά(;)» με ξεναγήσεις, βιωματικά workshops και stress yoga. Την ίδια συνήθως εβδομάδα γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων – στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τυχόν εκδηλώσεις ελληνικών μουσείων.

 

Πηγή: in2life.gr