Αυτά τα γυαλιά είναι πράγματι… μαγικά
November 5, 2018
Δωρεάν WiFi σε δημόσια σημεία σε όλη την Ευρώπη
November 7, 2018

Νέος μετεωρολογικός δορυφόρος θα βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

Με ρωσικό πύραυλο Σογιούζ έγινε η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METOP-C, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους ΜETOP-A και ΜΕΤOP-B που είχαν εκτοξευθεί το 2006 και 2012 αντίστοιχα.

Οι ΜΕTOP είναι μετεωρολογικοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από Γη, σε ύψος περίπου 800 χιλιόμετρων. Ταξιδεύουν από τον έναν πόλο στον άλλο, καταγράφοντας με τα 13 όργανά τους τη θερμοκρασία και την υγρασία σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου, τα αέρια της ατμόσφαιρας όπως το όζον κ.α. Είναι και οι τρεις εξοπλισμένοι με 13 όργανα μετρήσεων.

Οι δορυφόροι METOP κατασκευάζονται και τίθενται σε τροχιά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ στη συνέχεια ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόγνωση του καιρού, όσο και για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι μετρήσεις τους τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση τα πολύπλοκα αριθμητικά μοντέλα καιρού που «τρέχουν» σε υπερυπολογιστές και χάρη στα οποία είναι εφικτή η πρόγνωση του καιρού που φτάνει στον απλό πολίτη. Τα δεδομένα από τους δύο πρώτους ΜETOP έχουν ήδη μειώσει κατά 27% τα σφάλματα στις προγνώσεις της μιας ημέρας.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς ΜΕΤOP-SG, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να εκτοξευτεί σε τέσσερα χρόνια.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: EUMETSAT

Πηγή: newsbeast.gr