Mix & Νot Μatch: Τα καλλυντικά που δεν πρέπει να συνδυάζουμε
February 20, 2018
Κανέλλα & ζάχαρο: 8 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε!
February 20, 2018

Ναυτία: Φυσικές λύσεις για ξέγνοιαστα ταξίδια

Εάν ονειρεύεστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αγχώνεστε στην ιδέα του ταξιδιού, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ναυτία! Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα.

Γιατί ζαλίζεστε;

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν ζαλίζεστε, σκεφτείτε πως μέσα στο λαβύρινθο του αυτιού κυκλοφορεί ένα ειδικό υγρό, το οποίο εντοπίζει την κατεύθυνση της κίνησης. Όταν το πλοίο ή το αυτοκίνητο ταξιδεύει, το υγρό των αυτιών μετακινείται. Αντιθέτως,  τα μάτια ανιχνεύουν τη θέση σας σε σχέση με τον ορίζοντα. Με άλλα λόγια άλλα βλέπουν τα μάτια και άλλα αισθάνονται τα αυτιά!  Ο εγκέφαλος λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα, τα οποία στέλνει με τη σειρά του στο στομάχι, προκαλώντας το γνωστό αίσθημα της ναυτίας.

Υπάρχει παραδοσιακή «συνταγή» για τη ναυτία;

Η ρίζα του φυτού τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency), μία από τις σημαντικότερες δράσεις του τζίντζερ είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας του ταξιδιού. Το φυτό περιέχει μία εξειδικευμένη οικογένεια φυτικών συστατικών με το όνομα τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν αντιεμετική δράση.

ginger

Πώς δρα το τζίντζερ, άρα και οι τζιντερόλες, στο σώμα σας;

  • Επιταχύνει την «πέψη» των τροφών στο στομάχι.
  • Μπλοκάρει τους υποδοχείς της σεροτονίνης, μίας ουσίας που διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων.

Τη ρίζα του τζίντζερ θα τη βρείτε σαν συστατικό των συμπληρωμάτων διατροφής, και η λήψη της προτείνεται πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, το τζίντερ δεν προκαλεί υπνηλία ή ξεροστομία!

Άλλες πρακτικές που ενδέχεται να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ναυτίας του ταξιδιού είναι:

  • Συγκεντρώστε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο έξω από το παράθυρο, κλείστε τα μάτια σας ή φορέστε γυαλιά ηλίου.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, τροφές με έντονες μυρωδιές και τα βαριά γεύματα.
  • Μην αφήσετε το στομάχι σας άδειο και μην παραμελείτε την καλή ενυδάτωση.
  • Ασκήστε πίεση στο εσωτερικό του χεριού (3 δάχτυλα κάτω από τον καρπό) για μερικά λεπτά, ισορροπώντας την ενέργεια στο σώμα σας.
  • Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής που συνδυάζουν το τζίντζερ, με την «αντιεμετική» βιταμίνη Β6.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της  Vitamins Academy.

Βιβλιογραφία

Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Zingiber officinale Roscoe, rhizome. 12 July 2011. EMA/HMPC/577856/2010

Brainard A, Gresham C. Prevention and treatment of motion sickness. Am Fam Physician. 2014 Jul 1;90(1):41-6.

protinomena_title

Τζίντζερ

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας του ταξιδιού..

Πηγή: powerhealth.gr