Η ελληνική ιδέα που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα
April 23, 2018
Οξυγόνο: Το φιλί της ζωής στην επιδερμίδα
April 24, 2018

Ολη η αλήθεια για τα serums


Πόσο απαραίτητα είναι για την καθημερινή μας περιποίηση; Γιατί είναι οι πιο ακριβές καλλυντικές συνθέσεις; Ποια τα οφέλη τους και τι πρέπει να προσέχουμε;

Λέμε ότι «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια». Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση των serums, που στα ελληνικά τα αποκαλούμε ορούς: Ενα serum είναι πιο μικρό σε μέγεθος από μία κρέμα, αλλά πολύ πιο ακριβό. Ωστόσο, είναι το πιο δραστικό καλλυντικό. Οι κλινικές έρευνες δείχνουν ότι, ανάλογα με τα συστατικά του, έχει πιο θεαματικά αποτελέσματα από μια κρέμα: σβήνει γρηγορότερα τις λεπτές γραμμές, λειαίνει τις βαθιές ρυτίδες, συσφίγγει το οβάλ του προσώπου, μειώνει τις δυσχρωμίες και τα σημάδια γήρανσης και δίνει μεγαλύτερη λάμψη. Με άλλα λόγια, ένα serum προσφέρει συνδυασμένα τόσα οφέλη στην επιδερμίδα όσα καμία άλλη σύνθεση.

Γιατί είναι πιο ακριβό από μια κρέμα;

Ένα συστατικό, για να διεισδύει όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα, πρέπει να έχει μικρό μοριακό βάρος. Όσο πιο μικρό είναι το μοριακό του βάρος, τόσο πιο περίπλοκη και δαπανηρή είναι η επεξεργασία του, γεγονός που αυξάνει το συνολικό κόστος του προϊόντος. Το serum αποτελείται κατά κανόνα από δραστικά συστατικά χαμηλού μοριακού βάρους, γι’ αυτό και είναι ακριβό καλλυντικό. Ωστόσο, είναι value for money, δηλαδή αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας ρανίδας: 2-3 σταγόνες, πρωί και βράδυ, είναι υπεραρκετές για να προσφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Έτσι, η ποσότητα που περιέχει το μπουκαλάκι των 30 ml μπορεί να μας κρατήσει για μήνες.

Το serum είναι για όλους;

Οι περισσότερες συνθέσεις είναι κατάλληλες για κάθε τύπο επιδερμίδας και προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ηλικίας από τα 30 και πάνω. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Όταν, λόγου χάρη, η επιδερμίδα μας είναι πολύ ευαίσθητη, έχει έκζεμα ή ροδόχρου ακμή, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, επειδή το serum, ως λεπτόρρευστη σύνθεση που είναι, διαπερνά αμέσως το εύθραυστο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Γι’ αυτό αποφεύγουμε συνθέσεις με δραστικά συστατικά, όπως για παράδειγμα η ρετινόλη, και προτιμάμε εκείνες με δυναμωτικά και ανακουφιστικά συστατικά, όπως η αλόη βέρα, ο ψευδάργυρος και τα λιπαρά οξέα, που ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό.
Επίσης, οι ώριμες επιδερμίδες, καθώς και οι αφυδατωμένες, χρειάζονται πλούσια ενυδάτωση, που μόνο μια κρέμα ημέρας ή νύχτας μπορεί να προσφέρει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, το serum λειτουργεί ως πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή ρουτίνα που αυξάνει εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της κρέμας. 
Από την άλλη πλευρά, ακριβώς λόγω της απουσίας λιπιδίων και πλούσιων θρεπτικών συστατικών, το serum (αντιγηραντικό, συσφιγκτικό κ.τ.λ.) είναι η σωτήρια λύση για τη λιπαρή ή με τάση λιπαρότητας επιδερμίδα, που δεν αντέχει τις βαριές συνθέσεις.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τo serum αυξάνει εντυπωσιακά τα θετικά αποτελέσματα μιας κρέμας, αλλά δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Τα συστατικά ενός αποτελεσματικού serum

* Ενυδατικοί παράγοντες: Ο πιο κοινός είναι το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους. Άλλα είναι τα κεραμίδια, τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα, που δυναμώνουν την κυτταρική μεμβράνη.
* Δυναμωτικά συστατικά: Ψευδάργυρος, άρνικα, αλόη βέρα είναι τα κορυφαία καταπραϋντικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς.
* Αντιγηραντικές ουσίες: Ρετινόλη, πολυπεπτίδια, ρεσβερατρόλη, που διεγείρουν τους ινοβλάστες και επιμηκύνουν τη ζωή των κυττάρων.
* Αντιοξειδωτικά στοιχεία: Βιταμίνες C και Ε, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή προστατεύουν τις ίνες κολλαγόνου από την οξείδωση και την πρόωρη γήρανση.
* Πηκτικές ουσίες: Κάνουν πιο ευχάριστη την υφή του serum και πιο εύκολη την εφαρμογή του.

 

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις χρήσης

* Να είναι ευχάριστο: Δηλαδή να μην κολλάει και να απορροφάται αμέσως.
* Να ενυδατώνει μεν, αλλά ταυτόχρονα να είναι ελαφρύ και λεπτόρρευστο: Ένα serum πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και το καλοκαίρι και να ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμα και σε μεικτές ή λιπαρές, χωρίς να πέφτει «βαρύ» ή να δημιουργεί λιπαρότητα και ακμή.
* Να προσφέρει φρεσκάδα, λάμψη και σύσφιγξη στο δέρμα, πιο γρήγορα από ό,τι μια κρέμα.

Τι να αποφεύγουμε

* Την αιθυλική αλκοόλη σε υπερβολική ποσότητα, επειδή μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Πώς θα καταλάβουμε ότι είναι αρκετή; To serum θα αναδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του οινοπνεύματος.
* Το άρωμα: Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, 26 αρωματικές χημικές ουσίες θεωρούνται ύποπτες, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε τα serums που τις περιέχουν (δείτε ποιες είναι στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/links/index.htm).
* Τη ρετινόλη ή τα AHAs (κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού), προκειμένου να μην προκληθούν δερματικοί ερεθισμοί.

Πώς χρησιμοποιείται

1. Αφού καθαρίσουμε το πρόσωπό μας, βάζουμε 2-3 σταγόνες serum στην παλάμη μας και τις απλώνουμε ταμποναριστά μέχρι να απορροφηθούν.
2. Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, μετά τον καθαρισμό περιμένουμε 10-15΄ πριν εφαρμόσουμε το serum.

TIP: Όταν απλώνουμε το serum μας, δεν ξεχνάμε τον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια.

Πηγή: vita.gr