Η παράδοση συναντά την τεχνολογία στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
December 1, 2018
Η NASA θα συλλέξει για πρώτη φορά δείγμα από αστεροειδή
December 3, 2018

Ο Ήχος του Φωτός που εξέπεμψε η Huawei από τη Βιέννη

Η πρόσκληση που έφτασε στα χέρια μας από τη Huawei, έγραφε «Sound of Light», δηλαδή «Ο Ήχος του Φωτός» και από κάτω προορισμός «Βιέννη». Το μηνυμα σαφές, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο μυστήριο. Η αυστριακή πρωτεύουσα και η μουσική είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Η πόλη των Φραντς Σούμπερτ και των Γιόχαν Στράους (πατέρα και υιού), αυτή που ενέπνευσε τους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιγκ φαν Μπετόβεν να ξετυλίξουν τη δημιουργική τους φύση, έμοιαζε ιδανικό σημείο για να παρουσιαστεί ένα μοναδικό θέαμα, μια σπάνια δημιουργία, που κατέστη δυνατή μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία απλόχερα προσφέρει η ναυαρχίδα της κινεζικής εταιρείας στα smartphones, το Mate 20 Pro.

Τι είναι όμως το Sound of Light; Το ερώτημα απαντήθηκε στο ιστορικό Brahms Hall της Βιέννης, εκεί όπου μάθαμε από πρώτο χέρι και μέσω της Synchron Stage πώς θα μπορούσε να ακούγεται το φως. Αυτό που παρουσιάστηκε, αποτέλεσε ένα έργο μηνών και έδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να… εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να διαβάζει εικόνες και να τις μετατρέπει σε ηχητικά κομμάτια.

Η ομάδα που κλήθηκε να φέρει εις πέρας αυτό το φιλόδοξο έργο, επέλεξε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη, το Βόρειο Σέλας, προκειμένου να δημιουργήσει μία μουσική συμφωνία, που όμοιά της δεν είχε δει το… φως του πλανήτη Γη μέχρι πρόσφατα.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν στη Νορβηγία το φαινόμενο και στη συνέχεια, με αυτό το υλικό, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό σύστημα ΑΙ που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro, για να μπορεί να αναγνωρίσει τα βασικά του στοιχεία και να τα μετατρέψει σε μουσική. Αυτά τα πρωτογενή κομμάτια ήχου στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση μιας μουσικής συμφωνίας σε συνεργασία πάλι με το «υπερόπλο» της κινεζικής εταιρείας.

Η υπέρτατη πρόκληση για την ομάδα ήταν η δημιουργία μιας εμπειρίας αισθήσεων, η οποία μεταφράζονταν στη… γλώσσα που «μιλάει» το Βόρειο Σέλας. Όλη αυτή η διαδικασία, που κράτησε μήνες, παρουσιάστηκε στη Βιέννη και το newsbeast.gr ήταν εκεί για να το απολαύσει από κοντά. Παράλληλα, το Sound of Light μπορούσε να το απολαύσει και όλος ο πλανήτης, μέσω του live stream που ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Από το Τρόμσο στη Βιέννη

Αυτός που βιντεοσκόπησε το Φως του Βορρά ήταν ο Kjetil Skogli, στην ύπαιθρο του Τρόμσο. Ο διάσημος κυνηγός του Βόρειου Σέλατος έστειλε το υλικό του στα εργαστήρια για ηχητική επεξεργασία. Εκεί ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz, σε συνεργασία με το προσαρμοσμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιούργησε μια μουσική συμφωνία βασισμένη στο οπτικό υλικό από το Βόρειο Σέλας και η οποία στη συνέχεια «έτρεξε» στο Huawei Mate 20 Pro.

Η σκυτάλη δόθηκε στον James Shearman, σε έναν από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου, που πήρε στα χέρια του τα μουσικά κομμάτια και φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound οf Light. Η Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ήταν η ημέρα στην οποία το δημιούργημα ήταν έτοιμο να παρουσιαστεί στο κοινό. Η Ina Sabitzer ανέβηκε στη σκηνή του Brahms Hall και διηύθυνε την παρουσίαση, στην οποία βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ και άλλοι ξεχωριστοί καλεσμένοι για να μοιραστούν την εμπειρία της παράστασης, την οποία οργάνωσε η Huawei.

Η βραδιά περιλάμβανε σκηνές από τα αρχικά γυρίσματα του φιλμ, όπου στην οθόνη έπαιξε ολόκληρο το ταξίδι από τον ουρανό ως τη σκηνή, ενώ η κορύφωση ήρθε με τη ζωντανή εκτέλεση του έργου από την Synchron Stage. Ο χρόνος κύλησε γρήγορα και μαγικά, σε ένα θέαμα που οι παραπάνω από τους 300 ανθρώπους που το παρακολούθησαν από κοντά, μπορούν να αισθάνονται εξαιρετικά τυχεροί.

Ο ρόλος του Huawei Mate 20 Pro στο Sound of Light

Ένα project σαν το Sound οf Light, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ήταν απαραίτητη μια δυνατή συσκευή και το Huawei Mate 20 Pro αποδείχθηκε ο τέλειος συνεργάτης, αφού χρησιμοποιήθηκαν πολλές από τις λειτουργίες του για την υποστήριξη του προσαρμοσμένου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αρχικά, οι μηχανικοί ανέλαβαν τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου συστήματος AI, που θα μπορούσε να εκπαιδευτεί, να αναγνωρίζει και να αναλύει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του φωτός. Έπειτα, αυτό το σύστημα εκπαιδεύτηκε στη σύνδεση των μουσικών στοιχείων με το βίντεο από το Βόρειο Σέλας.

Για να δημιουργηθούν τα μουσικά τμήματα, μέσα από απαραίτητες εντατικές υπολογιστικές διεργασίες, πριν από τη ζωντανή παράσταση, κανονικά θα χρειάζονταν υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο, με την υποστήριξη του προσαρμοσμένου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, η ομάδα κατάφερε να «μεταμορφώσει» το Huawei Mate 20 Pro σε έναν υπερυπολογιστή επόμενης γενιάς. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής συναυλίας, τα μετουσιωμένα δεδομένα πέρασαν από το smartphone σε συνδεδεμένα συνθεσάιζερ, τα οποία πρόσθεταν μουσικούς τόνους στην παράσταση. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Οι άνθρωποι με ρόλο-κλειδί στο project

Ο φωτογράφος, κυνηγός και ειδικός στο Βόρειο Σέλας, στο Τρόμσο της Νορβηγίας, Kjetil Skogli έχει δουλέψει για το BBC, για την εκπομπή 60 Minutes Australia, για το Εθνικό Δίκτυο Ραδιοτηλεόρασης της Νορβηγίας (NRK) και πολλά άλλα, όπου παρουσίαζε θέματα σχετικά με το Βόρειο Σέλας. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα του Sound of Light, χάρη στην τεχνογνωσία του, στον εντοπισμό και στην κατανόηση του φαινομένου.

Ο Mark Sayfritz είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες και συνθέτες της μουσικής βιομηχανίας. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις επιδόσεις του στον ηχητικό σχεδιασμό και έχει στο ενεργητικό του δουλειές με την Audi, τη Nike, τη Levi’s, το NBA και τη Reebok. Ο ρόλος του στο Sound of Light ήταν να πάρει τα ηχητικά αποσπάσματα που παρήγαγε το ειδικό σύστημα AI και να μετατρέψει αυτό το υλικό σε μια αυθεντική συμφωνία. Το πάθος του για την τεχνολογία και η εξειδίκευσή του στον ήχο αποδείχθηκαν πολύτιμα για το εγχείρημα.

Ο James Shearman είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος Βρετανός μαέστρος και ενορχηστρωτής, ο οποίος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 80 ταινίες συμπεριλαμβανομένων των «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» και «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς». Σαν διευθυντής και μαέστρος του Sound of Light ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στο όραμα για τον πειραματικό συνδυασμό της τεχνολογικής φύσης της ΑΙ και της σύνδεσής της με την αισθαντική πλευρά του κόσμου της ορχήστρας.

Η Synchron Stage διαμορφώθηκε μετά από προσεκτική επιλογή των καλύτερων μουσικών από τις πλέον αναγνωρισμένες ορχήστρες της Βιέννης.

Εκτελεί τα έργα της στο Synchron Stage της Βιέννης, ένα εξειδικευμένο στούντιο ηχογράφησης που προορίζεται για μεγάλες ορχήστρες και για παραγωγή μουσικής ταινιών και εξειδικεύεται στην εκτέλεση μουσικών έργων που προορίζονται για κινηματογραφικές ταινίες. Ήταν αυτό που ένωσε τις μουσικές της επιδόσεις με την οπτική δραστηριότητα και έπαιξε τεράστιο ρόλο για να έρθει τέλεια εις πέρας η εκδήλωση.

Πηγή: newsbeast.gr