Πώς να μετατρέψεις ένα ποδήλατο σε ηλεκτρικό μέσα σε 60 δευτερόλεπτα
August 25, 2018
Οι πιο έξυπνες λύσεις για να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα
August 28, 2018

«Ρωσικά τρολ προκαλούν διχόνοια στο Twitter και στο θέμα των εμβολίων»

Ρωσικά τρολ και προγράμματα μποτ στο Twitter επιχείρησαν να σπείρουν τη διχόνοια όχι μονάχα με επίκεντρο πολιτικά θέματα στις ΗΠΑ αλλά επίσης και στο ευαίσθητο θέμα των εμβολίων, καταδεικνύει αναδρομική έρευνα Αμερικανών ερευνητών.

«Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια μυστική βάση δεδομένων της κυβέρνησης σχετικά με τα παιδιά που υπέστησαν βλάβες στη υγεία τους από τα εμβόλια;» είναι ένα από τα tweet που αναρτήθηκαν, συνοδευόμενα από τη λέξη-κλειδί #VaccinateUS.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Τζον Χόπκινς διερεύνησαν τη συχνότητα με την οποία τα εμβόλια αναφέρονται σε λογαριασμούς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι bot (αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί) ή ρωσικοί λογαριασμοί με στόχο την παραπληροφόρηση, όπως το γνωστό Internet Research Agency, το οποίο κατηγορήθηκε για μια τεράστια επιχείρηση διαδικτυακής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Από το δείγμα των 1,8 εκατομμυρίων tweet που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, κι αφορά το διάστημα Ιουλίου 2014- Σεπτεμβρίου 2017, δεν εντοπίστηκαν πολλά μηνύματα για τα εμβόλια. Για παράδειγμα, μονάχα 253 μηνύματα συνοδεύονταν από το #VaccinateUS.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι «τα μηνύματα για την υγεία χρησιμοποιούνται ως όπλα: τα ζητήματα δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός μπορούν να αποτελέσουν μέρος αποπειρών παραπληροφόρησης από ξένες δυνάμεις» προειδοποιούν οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health.

Όπως και στην περίπτωση άλλων αμφιλεγόμενων θεμάτων στην πολιτική (όπλα, μετανάστευση, θρησκεία…), τα μηνύματα χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά για τα εμβόλια. Αυτό εντάσσεται στο σχέδιο των ρωσικών τρολ να «προκαλέσουν διχόνοια» στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, σημειώνουν οι ειδικοί.

Πηγή: newsbeast.gr