Μενταγιόν από υγρό γυαλί και πολύτιμους λίθους
February 21, 2018
Ξέρετε γιατί τα drones μετρούν χιλιάδες ψεύτικες… πάπιες;
February 22, 2018

Στα σκαριά το ρολόι που θα ζει 10.000 χρόνια

Στα σκαριά βρίσκεται το ρολόι των 10.000 ετών, ένα πρότζεκτ του Μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος Long Now, που θέλει να κάνει τη «μακρόχρονη σκέψη πιο κοινή».

Το ρολόι κατασκευάζεται, σύμφωνα με το BBC, σε μια έκταση που ανήκει στον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, κάτω από ένα βουνό, στο μέσο μιας ερήμου στο Τέξας και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του.

Ο δημιουργός του ρολογιού Danny Hillis μοιράστηκε αρχικά δημόσια την ιδέα του σε ένα άρθρο στο περιοδικό Wired το 1995. Σε αυτό περιέγραψε το όραμά του για ένα ρολόι που θα χτυπάει μία φορά το χρόνο, με έναν δείκτη που θα κινείται κάθε 100 χρόνια και έναν κούκο που θα κάνει την εμφάνισή του κάθε 1.000 χρόνια!

Το ρολόι σχεδιάζεται για να αιχμαλωτίζει την ενέργεια από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, αλλά δεν θα μπορεί να αποθηκεύει τόση ενέργεια ώστε να δείχνει την ώρα, εκτός αν οι επισκέπτες το κάνουν με ένα χειροκίνητο τροχό.

Εκτός από τον Μπέζος, που έχει συνεισφέρει 42 εκατ. δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, αρκετοί καλλιτέχνες (όπως ο Βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο) και διανοούμενοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ρολογιού.

Το πρωτότυπο του ρολογιού των 10.000 ετών δημιουργήθηκε το 1995 και τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου.

Πηγή: newsbeast.gr