φλεβικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη
Φλεβικές παθήσεις και εγκυμοσύνη
April 25, 2018
Τα νέα innovative κινητά Honor 9 Lite και Honor 7X έρχονται και στην Ελλάδα
April 25, 2018

Υβρίδιο εγκεφάλου από άνθρωπο και ποντίκι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά!

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως καλά ριζωμένο στην πραγματικότητα.

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εμφυτεύσει «μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους» στα κρανία ποντικών και μπορεί τώρα να παρακολουθεί την ανάπτυξή τους από ένα μικροσκοπικό παράθυρο που εμφύτευσε στα κόκαλο των τρωκτικών!

Τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ώστε να σχηματίσουν αυτό που αποκαλούν «οργανοειδή», μικροσκοπικές δομές που λειτουργούν δηλαδή σαν κανονικά ανθρώπινα όργανα. Τα οργανοειδή εμφυτεύτηκαν στα κρανία ποντικών και η όλη επιχείρηση ήταν για πρώτη φορά πετυχημένη.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology», οι ερευνητές μας περιγράφουν το πώς αγκάλιασε ο οργανισμός του ποντικιού το μόσχευμα (ανθρώπινος εγκέφαλος σε μέγεθος φακής), παρέχοντάς του αίμα και θρεπτικά συστατικά. Το υβρίδιο εγκεφάλου από άνθρωπο και ποντίκι εγείρει βέβαια δεοντολογικά και ηθικά ερωτήματα αναφορικά με τη χρήση μιας τέτοιας γνώσης.

rrmyn2

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εμφανίζονται να γνωρίζουν για τα θέματα αυτά και προσπαθούν να καθησυχάσουν την επιστημονική κοινότητα, λέγοντας πως καμία τροποποίηση δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στη συμπεριφορά, τη νοημοσύνη ή τη συνείδηση των ποντικιών.

Σε επίπεδο καθαρής έρευνας πάντως, το πείραμα χαιρετίζεται ως το επόμενο βήμα στη μελέτη των οργανοειδών, έναν τομέα αιχμής που αναρίθμητες ομάδες και πανεπιστήμια προσπαθούν να σημειώσουν επιτυχίες. Η εν λόγω ομάδα εμφύτευσε οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου σε 200 ποντίκια και μέσα σε 14 μέρες, το 80% από αυτούς είχαν αναπτύξει ένα περίπλοκο δίκτυο αγγείων και νεύρων με τους εγκεφάλους των ποντικιών, δείχνοντας πως οι δύο δομές επικοινωνούν κανονικά!

Μια μέρα, μας λένε, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ποντίκια ως «κιτ επισκευής των ανθρώπινων εγκεφάλων»…

Πηγή: newsbeast.gr