Οι διατροφολόγοι έχουν βαρεθεί να λένε πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για τη διατήρηση ενός σωστού βάρους αλλά και την υγεία μας. Εμείς, πάλι, συχνά δεν τους ακούμε και υιοθετούμε συνήθειες οι οποίες όχι μόνο μας κάνουν να πεινάμε συνέχεια αλλά δε μας γεμίζουν και με την απαραίτητη ενέργεια. Παρακάτω, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Πωλ Φαρατζιάν μας μιλάει για 10 από αυτές.
Τυροπιτοειδή
Κρουασάν
Τα κρουασάν δεν έχουν μόνο υψηλή περιεκότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, όπως οι σφολιάτες. Έχουν και πολλή ζάχαρη. Όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να φτάσουν και τις 400. Δεν είναι λίγο για ένα πρωινό που δε σε χορταίνει!
Ένα ποτήρι γάλα
Προσοχή, ένα ποτήρι γάλα το πρωί χωρίς τίποτα… παρέα, δε μπορεί παρά να σε κάνει να πεινάσεις γρήγορα. Ναι σε ένα ποτήρι γάλα, αν είναι μέρος ενός πλήρους πρωινού.
Φρούτο
Το φρούτο το πρωί πρέπει να συνδυάζεται με το κατάλληλο δεκατιανό, αλλιώς τα επίπεδα της πείνας αυξάνονται και μένεις εκτεθειμένoς σε τσιμπολόγημα μέσα στη μέρα. Τα φρούτα καλό είναι να κλείνουν ένα πρωινό, είτε με τη μορφή φρουτοσαλάτας είτε ολόκληρα.
Μπάρες από τον φούρνο
Κρύα πίτσα
Οποιοδήποτε φαγητό είναι σε κρύα θερμοκρασία, μας χορταίνει πολύ λιγότερο από ό,τι αν ήταν ζεστό. Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας ανιχνεύουν καλύτερα τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά όταν το τρόφιμο είναι ζεστό ή χλιαρό. Έτσι, αν φας τα δύο κομμάτια πίτσας που περίσσεψαν από το βράδυ, για πρωινό, θα νιώσεις ότι έχεις φάει ελάχιστα και στη διάρκεια της ημέρας μάλλον θα το ρίξεις στο τσιμπολόγημα.
Έτοιμα κέικ
Στα έτοιμα κέικ, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συνήθως εξίσου μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους. Αν το συνδυάσεις με γάλα, βελτιώνεται το επίπεδο κορεσμού, αλλά σκέτο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Μπορεί να σε χορταίνει για λίγο, αλλά ένα κουλούρι δεν είναι καθόλου αρκετό για πρωινό. Είναι από μόνο του ανίσχυρο να σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Αν σου αρέσει, συνδύασε το με λίγο τυρί, γιαούρτι ή γάλα.
Καφές
Στο πόδι
Ό,τι και να επιλέξεις για πρωινό, πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στον οργανισμό σου να απολαύσει τη διαδικασία και όχι να φας βιαστικά. Και αυτό γιατί, ο χρόνος που αφιερώνουμε στο γεύμα, μας βοηθάει να χορτάσουμε περισσότερο. Είναι θέμα εγκεφάλου.
Ένα ιδανικό πρωινό πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, για να μπορέσει ο εγκέφαλος να λειτουργήσει. Η γλυκόζη είναι ένα βασικό καύσιμο του! Επίσης πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα (βρίσκονται στο γάλα, στο γιαούρτι, στα φρούτα, στους φυσικούς χυμούς) και σε φυτικές ίνες.
Γενικά έχε στο νου σου να περιλαμβάνει 3 ομάδες τροφίμων. Ομάδα αμύλου (ψωμί, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού) ομάδα γάλακτος (γιαούρτι, γάλα, τυρί) και μια πηγή φρούτου. Έτσι θα έχεις τα βέλτιστα επίπεδα κορεσμού.
Καλή επιλογή για το πρωινό σου είναι οι φυτικές μαργαρίνες για επάλειψη, γιατί η περιεκτικότητα σου σε πολυακόρεστα είναι πολύ υψηλή. Επίσης, να λες ναι στα πολύσπορα ή ολικής άλεσης προϊόντα και ιδανικά να συνδυάζεις τον υδατάνθρακα με την πρωτεΐνη γιατί αυτό μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Πηγή: ladylike.gr