vegan-kosmos
Πως θα ήταν ο κόσμος αν όλοι οι άνθρωποι γίνονταν χορτοφάγοι;
September 1, 2016
prin-meta-to-sxoleio
Ξεκαρδιστικές εικόνες πριν και μετά την πρώτη μέρα στο σχολείου
September 5, 2016

Fish Guide: ένα e-λυσάρι για να ξέρεις πάντα τι ψάρια τρως

fish-guide

Το Fish Guide, o νέος εύχρηστος οδηγός υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών του WWF, δίνει στους καταναλωτές ένα “λυσάρι” για να επιλέγουν υπεύθυνα τα ψάρια στο super market ή στο ιχθυοπωλείο και ο Ηλίας Μαμαλάκης,  πρεσβευτής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward, εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο το “γιατί”, στο παρακάτω video:

Τι σημαίνει λοιπόν “επιλέγουμε υπεύθυνα ψαρικά”; 

Πολύ απλά, σημαίνει ότι επιλέγουμε ψαρικά που έχουν αλιευθεί στη σωστή εποχή, στο σωστό μέγεθος και με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία. Σκεφτόμαστε πριν ψωνίσουμε και “περνάμε από κόσκινο” τον ιχθυοπώλη, όπως κάνει στο παραπάνω video ο Ηλίας Μαμαλάκης στον Στρατή Μπουρνούς του ιχθυοπωλείου “Μυτιληνιός”.

Όπως φροντίζεις για το μέλλον του παιδιού σου και το μεγαλώνεις για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, έτσι πρέπει να φροντίσεις να μείνουν οι θάλασσες μας ζωντανές και να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές. Μια θάλασσα άδεια, μια θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να στερήσει τα ψάρια από τα παιδιά μας και φέρνει σε απόγνωση τους ψαράδες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν.

 όπως δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;

Αυτό είναι πια παιχνιδάκι χάρη στον Fish Guide (fishguide.wwf.gr), τον εύχρηστο οδηγό του WWF που δίνει στους καταναλωτές την απαραίτητη πληροφορία για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Το Fish Guide ενημερώνει για παράδειγμα πως σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά, ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα που μας ενημερώνει αν το ψάρι μας είναι πιστοποιημένο, αν μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να το αποφύγουμε.

Πέρα από καταναλωτικές συμβουλές, ο οδηγός περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για κάθε είδος ψαριού, αλλά και ευφάνταστες συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου για ένα ταξίδι στη γεύση.

Πηγή: pathfinder.gr