16_disney_remake
Κορυφαίοι σκηνοθέτες ανέλαβαν τα remake 16 αγαπημένων animation της Disney – Αυτές είναι όλες οι ταινίες
January 5, 2018
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο
January 16, 2018

Hub Science | Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;

plymmires

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη με θέμα «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;».

To 2017 ευτυχώς έφυγε. Έφερε καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπανγκλαντές, αλλά και στη Δυτική Αττική. Στην Ελλάδα σκοτώθηκαν αναλογικά, ανά κάτοικο, περίπου 4 φορές περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ό, τι στο Τέξας. Πού αποδίδεται αυτό, στην έλλειψη προετοιμασίας, την «κακή στιγμή» ή την πραγματικά ακραία καταστροφή;

Στην ομιλία του, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης θα εξετάσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούνται από τσουνάμι, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα καταδείξει τις αδυναμίες μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά από κάθε ακραίο φαινόμενο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τους θανάτους.

Ο ομιλητής θα δείξει πώς και κάθε πότε δημιουργούνται τα τσουνάμι στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, και θα δώσει έμφαση στα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες. Τέλος, θα εξετάσει τα περιβαλλοντικά ορθά μέτρα για την προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες.

 

Κώστας Συνολάκης

O Κώστας Συνολάκης είναι καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνά του επικεντρώνεται στους σεισμούς, τα τσουνάμι και τις ακραίες θαλάσσιες πλημμύρες. Έχει οργανώσει αναρίθμητες αποστολές πεδίου σε 20 χώρες σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστολές σε Νέα Γουινέα, Σουμάτρα, Σρι Λάνκα, Μαλβίδες, Ομάν, Κένυα, Νήσο του Πάσχα, Σαμόα, Χαβάη, Περού, Χιλή και Ιαπωνία.

Το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι (MOST) το οποίο ανέπτυξε χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το 2014 ο καθηγητής Συνολάκης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γεωεπιστημών (European Geosciences Union) με το βραβείο Sergey Soloviev για την «καταπληκτική του ερευνητική συνεισφορά στην μείωση κινδύνων από τσουνάμι που συνδυάζουν θεωρία, εργαστηριακά πειράματα, έρευνες πεδίου και την ανάπτυξη του πλέον διαδεδομένου αριθμητικού κώδικα για τον υπολογισμό των επιπτώσεων τσουνάμι». Επίσης, το 2015 βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers) με το βραβείο Moffatt-Nichol, και η επιτροπή αξιολόγησης αναφέρθηκε εκτενώς «στην ευρεία υιοθέτηση και εφαρμογή των ερευνητικών του επιτευγμάτων στην πρόγνωση τσουνάμι και στην αξιολόγηση κινδύνων». Ο Κώστας Συνολάκης και το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ σχετικών με τις έρευνες πεδίου για σεισμούς και τσουνάμι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς National Geographic, Smithsonian, Discovery Channel, Nova, BBC, ZDF, History και Weather Channel.

Info:

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:00 | The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός) |  Είσοδος ελεύθερη | facebook 

 

Πηγή: debop.gr