Αναμένεται να είναι το πιο εντυπωσιακό θέαμα που μας έχει προβάλλει ο ουρανός τα τελευταία χρόνια. Θα εξάψει τη φαντασία μας, θα μας προκαλέσει δέος, αλλά – αντίθετα με όσα εκτιμούν οι λάτρεις της εσχατολογίας – ο κόσμος μας δεν πρόκειται να καταστραφεί.
Oι λεγόμενοι «υπερπανσέληνοι» συμβαίνουν διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική. Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, με την πιο μακρινή απόσταση να είναι 405.600 χιλιόμετρα (απόγειο) και την πιο κοντινή 363.700 χιλιόμετρα (περίγειο). Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της.Το γεγονός της 27ης Σεπτεμβρίου είναι σπάνιο διότι ταυτόχρονα θα έχουμε και έκλειψη Σελήνης – η Γη θα παρεμβληθεί μεταξύ Σελήνης και Ήλιου.
Από την άλλη, το κοκκινωπό χρώμα οφείλεται στην περίφημη μοριακή σκέδαση (ή αλλιώς σκέδαση Rayleigh) και στη διάθλαση του φωτός που εμφανίζεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Ότι συμβαίνει και με το κοκκινωπό χρώμα του ήλιου στο ηλιοβασίλεμα.
Οι κάτοικοι της Αμερικανικής ηπείρου θα δουν το φαινόμενοτο βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου ενώ στην Ευρώπη θα το δούμε στο ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου. Καλό θα είναι να μην σε πάρει ο ύπνος, γιατί η επόμενη υπερπανσέληνος είναι «προγραμματισμένη» για το 2033.