Τι είναι η ακτινοβολία SAR στα κινητά!
October 31, 2015
Χειραποσκευές και παραδιδόμενες αποσκευές στις πτήσεις!
November 8, 2015

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ταξίδια στην Ευρώπη!

ταξιδιωτικά έγγραφα

Ήρθε ο καιρός να ταξιδέψετε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδα σε κάποια χώρα στην Ευρώπη και δεν ξέρετε τι χαρτιά χρειάζεστε?

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν.

Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκενσυνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους.

Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες καθώς και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Ο άνευ συνόρων χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής κράτη:
Αυστρία Ουγγαρία Νορβηγία
Βέλγιο Ισλανδία Πολωνία
Τσεχική Δημοκρατία Ιταλία Πορτογαλία
Δανία Λετονία Σλοβακία
Εσθονία Λιχτενστάιν Σλοβενία
Φινλανδία Λιθουανία Ισπανία
Γαλλία Λουξεμβούργο Σουηδία
Γερμανία Μάλτα Ελβετία
Ελλάδα Κάτω Χώρες

Ωστόσο, έχετε ακόμα την υποχρέωση να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Προτού ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Πηγή