Φοιτητής στην Κρήτη εκπαίδευσε κριάρι για την πτυχιακή του
November 7, 2017
Καλλιτέχνης αφαιρεί 200 ετών προστατευτικό βερνίκι από πίνακα 399 ετών
November 13, 2017

Κανείς δεν είχε προσέξει εδώ και 128 χρόνια τι έκρυβε αυτό το αριστούργημα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Οι συντηρητές έργων τέχνης ονειρεύονται να ανακαλύψουν ένα κρυμμένο μυστικό στα αριστουργήματα που φροντίζουν, αλλά μάλλον κανείς δεν θα περίμενε να βρει μια νεκρή ακρίδα. Κι όμως αυτό συνέβη σε ένα αριστούργημα του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Οι επιμελητές στο μουσείο τέχνης Nelson-Atkins του Κάνσας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το νεκρό έντομο στον διάσημο πίνακα με τα ελαιόδενδρα του ολλανδού ζωγράφου.

Το έντομο εντοπίστηκε από την συντηρήτρια Mary Schafer στο κάτω μέρος του έργου.

«Εξετάζοντας τον πίνακα με το μικροσκόπιο βρήκα το μικροσκοπικό σώμα μιας ακρίδας βυθισμένο στο χρώμα, κάτι που συνέβη όταν η βαφή ήταν ακόμη υγρή, το 1889», είπε.

 

Μπορούμε να συνδέσουμε το εύρημα με το γεγονός πως ο βαν Γκογκ ζωγράφιζε στην ύπαιθρο.

Aναφέρει καθώς εξηγεί τα πιθανά σενάρια για την ενσωμάτωση του εντόμου στο έργο.   Η Schafer είπε ότι ήταν περίεργοι να μάθουν αν θα μπορούσε να μελετηθεί περαιτέρω η ακρίδα για να προσδιοριστεί η εποχή που δημιουργήθηκε το έργο.

Ο παλαιοεντομολόγος Michael Engel, ανώτερος επιμελητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, εξέτασε περαιτέρω την ακρίδα. Ανακάλυψε ότι ο θώρακας και η κοιλιά του εντόμου έλειπαν και δεν υπήρχαν σημάδια κίνησης στο περιβάλλον χρώμα. Με άλλα λόγια, ήταν ήδη νεκρό όταν κατά κάποιο τρόπο προσγειώθηκε στον υγρό καμβά του καλλιτέχνη.

Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε «Τα Ελαιόδενδρα» το 1889 και μπορεί η ακρίδα να μην έχει βοηθήσει σε καμία ιστορική έρευνα, αλλά έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του μουσείου, οι οποίοι εξετάζουν πλέον πιο προσεκτικά το έργο για να δουν αν θα μπορέσουν να την εντοπίσουν.

www.lifo.gr