10 φωτογραφίες από τον διαγωνισμό Άγριας Φύσης του National Geographic
December 5, 2017
Facebook Messenger για… παιδιά
December 11, 2017

Το «άγνωστο» βασίλειο των Ιμαλαΐων όπου «χρήμα» είναι η ευτυχία

mpoutan-eutuxia

Το βουδιστικό Μπουτάν, είναι μια χώρα «στριμωγμένη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία,  ένας προορισμός ανέγγιχτος και άγνωστος για πολλούς, όχι όμως και για τους εραστές της φύσης.

Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια χώρα με έκταση 38.394 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 758.300 άτομα.

mpoutan-eutuxia

Μέχρι το 1960, το Μπουτάν ήταν εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε άρχισε να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο, να αποκτά τηλέφωνα, σχολεία, νοσοκομεία και εθνικό νόμισμα.

Και το πέπλο μυστηρίου που για αιώνες κάλυπτε το απομονωμένο Μπουτάν, άρχισε να διαλύεται όταν οι τουρίστες άρχισαν να το επισκέπτονται στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

mpoutan-eutuxia

Βεβαια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, μια επίσκεψη στο Μπουτάν δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Ο νεότερος βασιλιάς στον κόσμο

Βασιλιάς του κράτους είναι ο μονάρχης Jigme Khesar Namgyel Wangchuk είναι μόλις 36 ετών και πρόκειται για τον νεότερο βασιλιά στον κόσμο. Λατρεύεται από το λαό του και ανέβηκε στο θρόνο μετά την παραίτηση του πατέρα του.

 

mpoutan-eutuxia

Ομως, γιατί οι φτωχοί κάτοικοι του Μπουτάν είναι ευτυχισμένοι;

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πανέμορφη, η χώρα αυτή έχει να περηφανεύεται για το ενδιαφέρον της για την ευτυχία των κατοίκων της. Εδώ ο όρος «ευτυχία» έχει μεγάλο ειδικό βάρος και η χρήση του επιβλήθηκε εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια!

Το 1972 ο βασιλιάς του Μπουτάν καθιέρωσε τον όρο «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία», σε απάντηση, όπως εξήγησε, του οικονομικού όρου «Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».

Το 2010, η μοναρχία έθεσε σε εφαρμογή τον δείκτη Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας (ΑΕΕ), αντικαθιστώντας τον συμβατικό δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

mpoutan-eutuxia

Τι είναι ο δείκτης Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας;

Ο δείκτης Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας, λαμβάνει υπόψη του δεδομένα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως τον ελεύθερο χρόνο, το ποσοστό των δασών και το αν οι άνθρωποι εκφράζουν αρνητικά αισθήματα, όπως θυμό ή φθόνο.

mpoutan-eutuxia

Τα τελευταία στοιχεία (2015) δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Μπουτάν είναι πιο ευτυχισμένοι σήμερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας για την κοινωνική ευημερία στο μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων η οποία, μεταξύ άλλων, μετρά και αν κοιμούνται αρκετά.

mpoutan-eutuxia

Η 8η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Αν και το Μπουτάν είναι μία από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο, το 2003 βρέθηκε πρώτο στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στην Ασία και όγδοο στην παγκόσμια κατάταξη.

Οι δυσκολίες ενός ταξιδιού στο Μπουτάν…

Ομως, μην νομίζετε ότι είναι απλό να ταξιδέψει κανείς στο Μπουτάν. Το Συμβούλιο Τουρισμού απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες (με εξαίρεση όσους έχουν διαβατήριο Ινδίας, Μπαγκλαντές και Μαλδίβων) να βγάλουν visa και να κλείσουν το ταξίδι τους μέσω των επίσημων tour operators του Μπουτάν.

Στην πραγματικότητα, εκτός από το κόστος του ταξιδιού μέχρι εκεί, το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπουτάν απαιτεί από τους ταξιδιώτες να πληρώσουν 200 ή 250 δολάρια ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση (!) προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες που έχουν οικονομική άνεση και κάποιο επίπεδο.

Η τιμή αυτή περιλαμβάνει διαμονή 3 αστέρων, όλα τα γεύματα, εσωτερικές μεταφορές, φόρους κ.λπ.

mpoutan-eutuxia

mpoutan-eutuxia

mpoutan-eutuxia

thetoc.gr